Представляємо нову авторську колонку. Владислав Моргун – SEO-спеціаліст в ЛУН & Flatfy, куратор та лектор курсу «SEO-спеціаліст», автор телеграм-каналу «Product SEO», на якому понад 1 200 передплатників. Влад розповідає про технічні нюанси роботи SEO`шників.

Сьогодні буде невеличкий експеримент. Замість технічного м'яса поговоримо трохи про «філософію».

Якби мене запитали які якості я вважаю найважливішими для SEO-фахівця, то я б назвав: проактивність, допитливість и посидючість. Перші дві якості обумовлені тим, що йде постійний розвиток технологій і пошуковому оптимізатору бажано з кожним днем ​​накопичувати все нові й нові знання + уміння і не обов'язково у своїй сфері.

Проактивна фраза з шкільних часів: «Не кажи не вмію, а кажи – навчусь» – У даному випадку я буду “старпером”, але можу порадити читати побільше статей, довідок, книг, etc. Ми часто думаємо, що розуміємо, про що говоримо з оточуючими, але це лише ілюзія. SEO`шник може сидіти на зборах з продуктовою командою та розумно кивати під фрази розробників: «Docker контейнери», «Redis», «балансер» і начебто все зрозуміло з розмови, але чи зможете ви точно дати визначення що це, навіщо це? Для успішної роботи в команді бажано мати хоч трохи пересічних компетенцій. Не бійтеся гуглити й читати вікіпедію, питати у колег, якщо щось не зрозуміло. Головне тільки не упустити той тонкий момент, що мало хто любить розповідати все з нуля відповідаючи на абстрактне питання «що це?», А тому спочатку все ж потрібно хоч трохи почитати і прийти з більш конкретним питанням (можливо не менш дурним, але все ж). У вас завжди є вибір: «піду поїм» або «піду розберуся». Чому не відео \ аудіо? ІМХО текстова інформація запам'ятовується краще + її легше зберегти (я використовую safari reading list, pocket і apple notes) + завжди можна швидко перегорнути текст і знайти потрібний момент.

Допитливість важлива через те, що широкий спектр знань часто може допомогти в нетривіальних завданнях, а ще вийти з інформаційної бульбашки. Я раніше писав в ФБ про випадкові статті і т.п., а зараз у мене є ще один lifehack. Скачайте пошукові підказки з входженнями SEO, побачите, що там є досить багато цікавих напрямків, термінів, які частіше шукають на заході, а не тут, у нас.

Всі ми знаємо, що робота SEO - (зазвичай) з відкладеною нагородою, результатом. Так, часто зустрічаються випадки, коли фахівець помиляється, наприклад, спочатку в стратегії і «голосуй, не голосуй…», але є й зворотна сторона, коли потрібно просто доробити проект, піднатиснути. Сам я раніше був дуже посидючим й всі відгуки від вчителів в школі були «не найталановитіший, але візьме своє, витративши N годин». Згодом мені стало складніше входити в потік, але на своєму досвіді можу порадити ділити свої завдання на більш дрібні, точні й аналогічно планувати час. Наприклад, нехай я працюю сьогодні з 10 до 18. Тоді на моєму листі буде розбито час по пів години з розписаними завданнями, часом на відпочинок/перерву та «буферним» часом, який я можу використовувати, якщо я недооцінив якесь завдання. Витрачаю я на такий план наступного дня хвилин 15-20 ввечері перед сном.

Від редакції. Владислав фахівець з пошукової оптимізації зі спеціалізацією на просування агрегаторів, інтернет-магазинів, маркетплейсів, сайтів послуг, різних сервісів. Рекомендуємо підписатися на його телеграм-канал «Product SEO». Тут багато інформації про SEO і маркетинг - технічні фішки, кейси і інша корисна інформація.

Радимо вивчити підбірку «ТОП-500 + блогів по інтернет-маркетингу». Всі джерела розділені на категорії: SMM, SEO, PPC, UX, інтернет-маркетинг, копірайтинг, веб-аналітика, контент-маркетинг, Email-маркетинг. У добірці не тільки блоги, але також канали в телеграмі, паблік та YouTube-канали. Якщо хочете додати корисний ресурс, то залишайте коментарі. Ми вивчимо ваш ресурс й додамо в топ.

Хочете вивести сайт в топ Гугла? Курс «SEO-оптимізація: просування сайтів в пошукових системах» розроблений для вирішення такого завдання. Отримані на курсах знання, дозволять аналізувати конкурентів, проводити аудит сайту. Ви зможете сформувати семантичне ядро ​​і наповнити веб-ресурс унікальним контентом.

ЗАПИСАТИСЯ