LinkedIn використовується у 200 країнах світу та доступна 24 мовами й кількість користувачів LinkedIn щороку зростає на 20%. На початку 2024 року кількість користувачів досягла 1, 010 мільйонів (понад мільярд або 1/7 населення Землі) зі зростанням на 120 мільйонів минулого року. В цей час на 0,2% зросла кількість творців контенту та покращилась конверсія РК. Одним словом, ці показники вражають та мотивують. 

Закордоном LinkedIn — це вже давно потужний інструмент для розвитку кар'єри, пошуку роботи та налагодження ділових зв'язків. А останні кілька років — ця мережа потужно заявляє про себе і в Україні. Тут є все: можливість встановити ділові та корисні контакти, вступити в комунікацію, просувати бізнес, анонсувати події. Використовуючи цю платформу ви можете досягти своїх кар'єрних цілей!

Але, щоб LinkedIn працював, ви маєте продумати стратегію розвитку цього каналу. І почати варто — з оформлення профілю. Чи то ви плануєте продавати, чи залучати контакти, чи представляти компанію і формувати аутріч. Ваш профіль в цій соцмережі — ваша візитка і він має бути не лише візуально привабливим, а й стратегічно та технічно підготовленим.

Якісне фото на аватар й обкладинка

Для аватара використовуйте професійне фото, на якому вас добре видно. Краще відмовитися від фото в сонцезахисних окулярах, капелюсі, що прикриває обличчя, а також від групових фото та фото, де ви зображені далеко й у повний зріст. Нехай це буде якісний портрет, де ви дивитеся у камеру прямо, можна з посмішкою.

Правильне фото збільшує кількість переглядів профілю в 14 разів!

Шапка профілю

Позаду вашого фото — розміщено обкладинку (background photo). Найкраще, завантажувати обкладинку, яка візуально відображає вашу сферу діяльності або кар'єрні цілі. Чимало експертів порівнює саме цей блок з «безкоштовним рекламним бігбордом», тож раджу використати його ефективно! Виберіть правильне зображення розміром 1584*396 pixels, розмістіть на ньому лого компанії і ключовий меседж для вашої аудиторії — про ваші скіли, послуги, переваги. 

Ім’я, прізвище, хедлайн та контакти

Пишіть правильно (краще англійською!) власне ім’я і прізвище, без будь-яких скорочень, ніків, кличок тощо. Спочатку ім’я, а потім прізвище — це міжнародний стандарт. В системі під час реєстрації чітко вказано, де що треба писати, але є люди, які все одно плутають це.

А ще краще — однаково звучати у всіх соцмережах, щоб навіть з допомогою Google вас могли правильно ідентифікувати! 

Ім’я, прізвище, хедлайн та контакти

Далі під іменем та прізвищем — ви побачите короткий блок з описом. Це заголовок або Headline — він же ваш personal elevator pitch. Ці 120 символів — це перше, що інші користувачі прочитають в вашому профілі про вас та ваші досягнення. Не пишіть цитати Далай-лами чи побажання гарного дня. Не ставте смайликів, вони не потрібні в діловій комунікації та й шукати за смайликом вас ніхто не буде. Найпростіше — напишіть там свою посаду.

Втім, пам’ятайте — заголовок повинен привертати увагу читача і переконувати потенційного клієнта у тому, що ви дійсно експерт! Що можна в такому випадку додати у цей блок?

  1. Додайте спеціальність чи вузький й нішевий досвід
  2. Додати акценту у вигляді досвіду, відомих клієнтів або проєктів.
  3. Зробіть акцент на дивовижному досягненні чи показниках ефективності вашої роботи

Наступним кроком — повністю заповніть блок контактних даних (Contact Info). Цей розділ допомагає рекрутерам чи потенційним клієнтам, партнерам контактувати з вами поза соцмережею. 

Контакти

У розділі «Контактні дані» можна вказати:

  • сайт вашого проєкту чи компанії. Сайт роботодавця можна не вказувати;
  • електронну пошту та Instant messenger — Skype ID як альтернативний спосіб зв’язку. 
  • можна також додати дату народження. А от номер телефону краще не вказувати, бо все-таки це відкриті дані й ними можуть скористатися шахраї.

Після — додайте вашу локацію (місто, країну) де ви знаходитесь або можете працювати. А далі — заповніть пункт Industry. Обов’язково стежте за актуальністю вказаної індустрії. Особливо, якщо змінюєте професію чи сферу. Це теж впливає на роботу алгоритмів.

Контакти

Блок #OpenToWork & Providing Services

Якщо ви шукаєте роботу та продаєте свої послуги як експерта — приділіть увагу цьому блокові. 

Інформація для рекрутерів

Інформація для рекрутерів

Натискаєте Get started і заповнюєте головні розділи. Тут варто вносити дані, що стосуються загальних назв посад, які ви готові чи хочете займати. А також — вказати свої основні напрямки роботи, скіли й вміння. 

Інформація для рекрутерів

Не забудьте про блок FEATURED. Сюди додайте ваші топові статті, пости, відео, посилання на сайти чи презентації, результати професійного тестування. Це ваш особистий «showroom». 

Обране

Секція About (раніше називалась Summary) 

У блоці загальної інформації про вас — доступно найбільше місця для розповіді про себе, свої скіли, досягнення, сильні сторони та не лише.

Загальна інформація

Це ваш «шлях героя». Професійна історія від першої особи, про те, як ви дійшли до того місця де є зараз. Що довелось пройти та подолати? Тож, сфокусуйтеся тут на вашій експертності та описі того, як ви можете бути цінні для бізнесу, клієнта чи партнера і чому саме ви можете це робити.

Тут достатньо місця, щоб розповісти свою професійну історію, щоб дати читачам зрозуміти контекст вашої роботи й те, як вона впливає на людей навколо вас. Ви також можете написати коротку розповідь про просування своєї кар'єри або поділитися історією про те, як з'явився ваш бізнес.

Приблизний план тексту може виглядати так:

  • Перший абзац — короткий огляд вашого найбільшого або кількох виняткових досягнень в форматі Завдання-Дія-Результати (CAR). Зробіть своє досягнення відчутним, включивши кількісно вимірну інформацію — цифри, показники, відсотки.
  • Другий абзац — це місце опису того, що ви робите і чому ви вибрали цю професію або бізнес.
  • Опишіть як ви допомагаєте цільовій аудиторії вашого продукту чи послуги. Можна описати в тезовому форматі.
  • Завершіть історію невеликою згадкою про хобі й те, що ви робите для душі.

Блок професійного досвіду (Experience)

LinkedIn є потужним інструментом для будівництва вашої професійної мережі та просування своїх послуг. Розділ «Досвід роботи» важливий для вашого профілю, оскільки це місце, де ви можете продемонструвати свої навички, досягнення та професійний розвиток. 

Професійний розвиток

Кожен блок — можна заповнити як окреме місце роботи (по аналогії до резюме). У кожному з них чітко визначте ваші посади та обов'язки: При додаванні досвіду роботи, вказуйте конкретні посади, які ви займали. Опишіть свої обов'язки та досягнення на кожній з них тезово, але — переконливо. Не просто перелічуйте свої обов'язки. Включайте конкретні досягнення та результати, такі як збільшення продуктивності, підвищення обсягів продажів чи успішні проєкти.

Блок професійного досвіду (Experience)

Також включіть ключові слова, пов'язані з вашою галуззю та спеціальністю. Це допоможе підвищити видимість вашого профілю для рекрутерів та роботодавців. А ще — додайте посилань на файли, публікації, презентації, які ви можете продемонструвати як вашу роботу та досягнення.

Блок освіти (Education) та Skills

Вкажіть назву вашого освітнього закладу або кількох закладів, де ви навчались. До цих пунктів можна додати, тему дипломної роботи та оцифровані документи про освіту, за потреби.

Блок Skills — це ваша «хмара» ключових слів (keywords) — ваших професійних та особистих навичок й сильних сторін.Кожен із нас є професіоналом у своїй справі, і таким чином ми теж інформуємо роботодавців і замовників професійних послуг про актуальність технологій та інструментів. Тому розділ «Навички» варто тримати в ідеальному порядку.

Навички

Рекомендую заповнити його по максимуму – додати 50 штук скілів, які можна обрати з автоматичного списку. Це допомагає і при пошукові профілів, і при знайомстві з вами як експертом. До того ж ваші навички можуть підтверджувати ваші колеги та знайомі, а ви — можете віддячити їм тим же у відповідь. Така взаємодія теж додає соціальної ваги, адже хтось — особисто підтвердив вашу кваліфікацію.

Курси, тренінги, дипломи, сертифікати, нагороди

Якщо є що показати, не стримуйте себе! Релевантне, професійне додаткове навчання завжди цінується. 

Курси, тренінги, дипломи, сертифікати, нагороди

Так само можна заповнити блок волонтерського досвіду. 

Блок рекомендації 

Цей блок є надзвичайно важливим і дуже часто його ігнорують. А дарма :) Рекомендації від колег, партнерів чи клієнтів допомагають підтвердити вашу професійну компетентність та надійність. Це дозволяє іншим користувачам отримати уявлення про вашу робочу ефективність та професійні якості.

Рекомендації

Якщо рейтинг профілю того, хто надав рекомендацію, високий, то й на ваш профіль це вплине позитивно. Крім того, більше рекомендацій може сприяти підвищенню довіри до вас як до професіонала. Користувачі LinkedIn, шукаючи потенційних співробітників чи партнерів, часто звертають увагу на рекомендації, які ви отримали від інших.

Надсилайте запити на отримання рекомендацій і надавайте їх самі. Тут вам допоможуть ваші колеги, керівники, клієнти, партнери по бізнесу тощо. Це ваш Social Proof, Digital Reputation. 

Ну ось і все. Базові налаштування та оформлення — завершено. Ще раз перевірте чи якісно ви заповнили кожен пункт, вичитайте помилки та публікуйте оновлення!

Пам'ятайте, ваш профіль LinkedIn — це ваш онлайн-резюме, тому важливо, щоб він був professional, informative та up-to-date.