На конференції AI Marketing Day Віталій Романченко, CEO & Co-founder Elai.io, розповів як штучний інтелект може підвищити ефективність вашого продажу та маркетингу за допомогою згенерованого відео.

Про компанію Elai.io

Про компанію Elai.io

Кілька слів про нашу компанію. Ми технологічна фірма. Наш дослідження та розробка почалися в 2021 році, ми відкрилися у 2022-му, і на сьогоднішній день, у 2024-му, у нас вже понад 2000 користувачів. Це можуть бути як великі компанії, так і окремі користувачі.

Тренди відеоконтенту

У 2022 році більше 65% трафіку скеровано через відеоканали, що представляє значний обсяг. Спостерігається глобальний зсув у споживанні інформації: від тексту до відео.

Тренди відеоконтенту

Розвиваються різноманітні відеоканали. Дослідження Cisco також прогнозує, що у майбутньому близько 82% усього трафіку в Інтернеті буде створюватися через відеоконтент. Споживачі вже не так активно читають, вони більше зацікавлені у відеоформатах. Це також впливає на інтернет-маркетинг та електронну розсилку, оскільки все більше електронних листів залишаються без уваги. Тому важливо розуміти напрямки розвитку галузі протягом наступних 5-10 років.

Проблеми зі створенням відео

Кожного дня зараз створюється понад 1 мільйон відео для маркетингу та освіти. Проте з цим пов'язано декілька проблем.

Читайте також: 24 AI інструмента для маркетолога

Проблеми зі створенням відео

Скільки коштує і скільки часу забирає створення відео? Це запитання, яке виникає дуже часто.

Проблеми зі створенням відео

Наприклад, для створення однієї хвилини відео з точки зору освітнього чи професійного маркетингу може знадобитися близько 5 годин, оскільки потрібно підготувати камери, обладнання, встановити освітлення. Вартість такого процесу може перевищувати 1000 доларів або навіть більше. Також важливо враховувати локалізацію. Якщо ви маєте потребу локалізувати відео для різних регіонів, це вимагає наявності команди перекладачів.

Де можна використовувати відеоконтент? Ось декілька варіантів:

  • Маркетинг
  • Навчання та розвиток
  • Ведучі телевізійних програм
  • Продажі
  • Корпоративна комунікація

Цікаво, що всі ці сфери можуть бути вдосконалені за допомогою генеративного AI відеоконтенту. З точки зору маркетингу, відеоконтент може бути використаний для створення великої кількості креативних матеріалів. У сфері продажів можна створювати персоналізований відеоконтент. У сфері навчання та розвитку можна використовувати відео для навчання нових працівників, продуктових презентацій, пояснювальних відеоматеріалів та корпоративної комунікації. Наприклад, CEO може мати аватар, який представлятиме його на відео і вести з ним різні заходи, такі як зустрічі та повідомлення. Також спостерігається новий тренд, який зараз активно розвивається — це створення телевізійних ведучих за допомогою штучного інтелекту, які здатні генерувати новини цілодобово.

Відео з людьми

Проблеми зі створенням відео

І трошки загалом ще про відео і про переваги використання людини у відеоконтенті. Ми обговорювали цю тему з численними експертами, і ми помітили, що вони стверджують, що відео з участю людини викликає значно більший інтерес, порівняно з відео без участі людини, на 35% кращий, щодо залучення аудиторії. Цікаво, що навіть якщо на відео немає лиця, а просто показані очі, це також стимулює зацікавленість, оскільки людський мозок реагує на відчуття того, що на тебе дивляться, і вимагає більше уваги. Тому з точки зору залучення аудиторії і маркетингу відеоконтенту дуже важливо мати людину на кадрі, що значно підвищує зацікавленість самого відео.

Читайте також: Битва за ранжування: Google проти AI контенту

Генерація відеоконтенту

Генерація відеоконтенту

Як може виглядати генероване відео? На передньому плані може бути дівчина, а на фоні — анімація, музика. Ви можете надати текст, який буде озвучувати створений штучний інтелектом аватар. В результаті ви отримуєте готовий відеоконтент. І найкрутіше у тому, що ви можете створювати різні типи відео контенту, від маркетингових до будь-яких інших, за кілька хвилин. Якщо раніше створення однієї хвилини відео коштувало близько 1000 доларів і займало багато годин, то з використанням генеративного інтелекту таке відео можна створити за одну хвилину, витративши лише 2 долари. Це означає значну економію часу та грошей у процесі створення відеоконтенту. Вам не потрібна камера, студія або інше обладнання. Вам просто потрібно створити аватара один раз і підготувати шаблон, а потім ви можете створювати тисячі персоналізованих відео, включаючи відео для SEO, оскільки Google віддає перевагу сторінкам з відео.

Ви можете значно покращити різні аспекти свого бізнесу за допомогою відеоконтенту, а також легко локалізувати його. Наприклад, у нашому випадку ми підтримуємо 75 мов, і ми створюємо голосові аватари на 28 мовах. Тому ви можете швидко перетворити ваш контент з англійської на іспанську або будь-яку іншу мову, що значно розширює вашу аудиторію.

Генерація відеоконтенту

Стилі та використання відеоконтенту

Наш сервіс приділяє особливу увагу на створення навчального та персоналізованого відеоконтенту. Коли ми говоримо про навчальний відеоконтент, ми маємо на увазі освітній відеоматеріал, який може бути використаний для вступу до роботи (onboarding), наповнення бази знань (Knowledge base) на сайті, або для внутрішнього навчання (internal academy) у компанії. Наприклад, для сейлз-департаментів великих компаній, де потрібно тренувати велику кількість менеджерів, такі відео надають простий спосіб навчання. Їх легко оновлювати — просто додайте новий текст і перегенеруйте відео, і у вас у два кліки буде новий курс.

Щодо використання відеоконтенту у сейлзі, компанії можуть створювати персоналізовані повідомлення для фоллов-апу. Наприклад, великі страхові компанії мають тисячі клієнтів у сфері B2C, розподілені по різних локаціях. Вони створюють персоналізовані повідомлення для своїх сейлз-представників, які можуть бути відправлені клієнтам у десятках чи сотнях варіацій на різних мовах. Це лише один з прикладів використання такого підходу.

Інший сценарій використання полягає у створенні персоналізованих фінансових звітів чи медичних звітів для клієнтів у сфері B2C. Ви можете легко перетворити текстові документи чи PDF-файли, закинувши їх у наш продукт, який на виході забезпечить вам відеопрезентацію або відеорепорт.

Збільшення ROI за допомогою відеоконтенту

Збільшення ROI за допомогою відеоконтенту

Одним із ключових аспектів єфективності інвестицій є використання навчального відеоконтенту. Наприклад, у середньому клієнти економлять приблизно 7000 доларів на створення відеоматеріалів, але отримують на 35% кращий рівень зацікавленості та витрачають у середньому 5 годин на створення одного відеоролика. Це дуже вражаючі результати. У наш час компанії часто стикаються з обмеженням бюджетів, і тому такі технологічні рішення стають дуже важливими, допомагаючи їм швидко створювати професійний контент без необхідності великих витрат.

Читайте також: Як AI для аналізу розмов допоможе відділу продажів і маркетингу отримати вищі результати

Процес створення відеоконтенту через інтерфейс

Процес створення відеоконтенту через інтерфейс

У нашому інтерфейсі ви можете легко створювати генеровані відеоролики. Все, що вам потрібно, — це вставити URL статті або блогу, і ми автоматично обробляємо сторінку. На виході ви отримуєте відео, що створене на основі контексту цієї статті або блогу. Якщо вам потрібно створити відео на певну тему, ви можете написати запит типу «Створити відео про скрам», «Створити відео про маркетинг» або «Про лідерство». Після цього система автоматично генерує текст-скелет відеоролика, який ви можете редагувати за потребою, і далі, якщо все вам підходить, просто клікніть, і ви отримаєте готову відеопрезентацію. Весь процес може зайняти лише кілька хвилин — від початкової ідеї до готового відеоконтенту.

Крім того, якщо вам потрібно мати відео на іншій мові, ви можете одним кліком перекласти весь контент, отримавши таким чином готовий відео контент на іншій мові. Це дає вам можливість ефективно просувати ваш канал на YouTube, розвивати ваші облікові записи на TikTok і залучати багато трафіку на ваш сайт через органічні відео канали.

Крім того, ми плануємо впровадження real-time streaming API, де ви зможете взаємодіяти з відеоаватаром у реальному часі. Ви зможете спілкуватися з аватаром, вводячи текст у чаті, і він буде відповідати вам. Це дуже корисно для підтримки користувачів та продажів онлайн. Це також новий напрямок у розвитку чат-ботів — цифрові аватари, які можуть взаємодіяти з клієнтами та надавати інформацію на основі даних вашої компанії. Це новий вид інтерфейсу та інтерактивного відеоконтенту, який має великий потенціал для розвитку.

Використання аватарів

Використання аватарів

У контексті нашого продукту, аватари не обов'язково повинні бути зображенням реальних людей. Ми використовуємо як відеофрагменти з реальними людьми, так і створені фотоаватари, або символи компанії, такі як маскоти або зображення тваринок, які є символом компанії. Фотоаватар може бути мультяшним зображенням або героєм, і ми можемо анімувати його для створення відеороликів. Проте, нашим найбільш вигідним інструментом є саме відеоаватар. Це може бути професійно створений аватар у студії або навіть знятий з телефону під час запису відео.

Інтеграція з різними сервісами. Персоналізація відео

Інтеграція з різними сервісами

Щодо інтеграцій, багато рішень підтримують інтеграцію з Zapier. Це означає, що ви можете легко працювати з API. Наприклад, якщо йдеться про персоналізовані повідомлення для продажів по електронній пошті, як це може працювати. У вас може бути база даних або, наприклад, простий Google Spreadsheet з даними клієнтів, такими як ім'я та компанія. З допомогою Zapier ви можете автоматично створювати персоналізовані відео кожного разу, коли додаєте новий запис. Наприклад, якщо у вас у Google Spreadsheet є «Андрій з Майкрософта», то ви додаєте цей запис, і автоматично генерується відео з привітанням. Після цього за допомогою Zapier ви можете автоматично публікувати ці відео на YouTube, включати їх до електронних листів та надсилати вашим клієнтам.

Персоналізація відео

Можна створювати персоналізовані динамічні шаблони, додавати різні змінні, такі як ім'я, назва компанії, а також різні логотипи та динаміку на сцені. Потім ви можете генерувати тисячі цих персоналізованих відео повідомлень, покращуючи таким чином ваші процеси продажів. Також можуть бути персоналізовані відео повідомлення з маркетингового контенту, де ви можете розміщувати повідомлення від CEO або створювати захоплюючий контент для вашого YouTube-каналу.

Також можна використовувати різні мови для відеоконтенту.

Резюмуємо

Ви можете дуже швидко створювати персоналізований відеоконтент за допомогою generative AI. І по суті, навіть без великих витрат грошей і часу, ви можете постійно публікувати відеоконтент і постійно підвищувати ваші продажі.

Однак важливо розуміти, що для успішного використання цієї технології все одно потрібен креативний підхід і розуміння того, в якій формі представити контент. Наприклад, наразі аватари ще не здатні передавати так багато емоцій, як люди. Якщо вам потрібен впливовий контент, можливо, аватари наразі не є найкращим вибором. Це досить складна технологія, яка все ще розвивається. Протягом наступних двох років вона, можливо, стане повністю непомітною, і ви не зможете відрізнити аватар від реальної людини. Проте зараз аватари все ще не такі емоційні.

Отже, якщо йдеться про впливовий маркетинг, який потребує дуже емоційної подачі відео, вам потрібно змішувати ці підходи. Наприклад, людина може вести відео на TikTok або в іншому форматі, а потім вставляти аватарне відео в інші частини, що дозволяє заощадити час і гроші.