За всіма SMM-трендами наступного року не вженешся. Щось ми принесемо у свої робочі моменти минулого року, частину контенту формуватимуть майбутні ситуації. Але зробити базовий прогноз для SMM-фахівців на 2022 рік – це свята справа!

Ідей та порад вийшло так багато, що ми вирішили розділити матеріал на дві частини. У першій поговоримо про тренди відео, TikTok та віртуальну реальність. А в другій частині розповімо вже про «старих друзів» есемемників – Instagram, візуальні тренди та контент.

Ми розпитали трьох експертів:

Дмитра Корнілова (Co-Owner and CEO у FFFACE.ME)

 

Микиту Нікуліна (Digital communications lead компанії «Укрпошта»)

 

та Тетяну Куцу (СМО у YouScan) про найважливіші та базові фактори, на які варто звертати увагу в наступному році! Ловіть ідеї та діліться своїми прогнозами у коментарях!

 

Майбутнє соцмереж – за відеоконтентом. Куди рухатися бізнесу: у Reels, рекламу відео чи шукати нові шляхи?

Мільйонник або тисячник: з ким співпрацювати у рекламі наступного року та від кого чекати більшого повернення інвестицій?

Штучний інтелект може покращити роботу з інфлюенсерами? Як вибрати «того єдиного»?

Instagram vs TikTok чи перемога за YouTube? Хто залишиться лідером відеоконтенту?

ТОП-3 тренди у SMM на 2022 рік

ТОП-3 формати для взаємодії з підписниками у 2022 році

Reels, Stories чи коротке відео – що краще заходитиме в Instagram?

ТІКТОК – що робити у мережі у 2022 році?

Реклама у соцмережах – куди потрібно вкладати більшу частину бюджету?

Що вже точно не працює?

Майбутнє соцмереж – за відеоконтентом. Куди рухатися бізнесу: у Reels, рекламу відео чи шукати нові шляхи?

Микита Нікулін:
– Тенденції нового світу дедалі більше віддаляються від так званого «кліпового мислення», коли людям подавали інформацію у форматі «текст + картинка». Користувачам справді стало простіше подивитись короткий ролик на 15-30 секунд, щоб отримати всю необхідну інформацію. Останні опубліковані дослідження свідчать, що 66 % людей швидше подивляться коротке відео і лише 16 % все ще згодні прочитати текст про компанію. Наступний рік точно залишиться періодом, коли відео у TikTok та Instagram Reels показуватимуть добрий результат.

Дмитро Корнілов:
– Користувачі хочуть не лише споживати відео, але й самі не проти створювати його. Брендам наступного року треба подбати про умови, щоб люди могли просто створювати персоналізовані відео, при цьому вигадувати, як інтегрувати туди їхній бренд. По суті, потрібно не просто відштовхуватися від популярності формату, а намагатися робити важливий акцент у потрібному місці.

какое видео?

Тетяна Куца:
– Що стосується Instagram Reels, то гадаю, що в нашій країні цей функціонал може зіграти як за, так і проти. Але яскравий інтерес потихеньку згасатиме. У багатьох соцмережах відсоток унікальної аудиторії досить невеликий. Решта – перетин користувачів. Зрозуміло, що Instagram намагається конкурувати з TikTok, але Reels спрямовані на інтерес аудиторії більше, ніж на фоловерів. Цей фактор може бути непоганим важелем вирощування своїх підписників та охоплення нових аудиторій.

Мільйонник або тисячник: з ким співпрацювати у рекламі наступного року та від кого чекати більшого повернення інвестицій?

Микита Нікулін:
– Працювати з мікроблогерами люди хочуть більше, бо до них виникає більша довіра. Наприклад, блогер, який має 3-5 тисяч підписників, більше комунікує зі своєю аудиторією, бо має невелику кількість підписників. По-друге, він більш щирий, відвертий, його аудиторія розуміє цінності та ідеї блогу. Отже, такому блогеру буде легше прорекламувати продукт чи послугу.

Блогери-мільйонники сприймаються більше як своєрідні підприємства чи бізнес. Логічно, що у тренді буде розміщення реклами у блогерів з невеликою кількістю підписників.

Дмитро Корнілов:
– Я не люблю протиставляти невеликих блогерів та мільйонників. По суті, це різні інструменти. Все впирається у сприйняття аудиторії: як вони сприймають того чи іншого блогера. Блогерів-мільйонників тепер потрібно прирівнювати до преси, вони мають величезні охоплення. Але при цьому вони множаться на негативний коефіцієнт зменшеної довіри. Все залежить від бренду.

Наприклад, багато брендів почали використовувати контент від своїх користувачів і створювати стрічки зі звичайних фото. І більшість цього контенту безкоштовна. Таким чином формується лояльність вже існуючих клієнтів та залучення нових користувачів.

список блогеров

Тетяна Куца:
– Думаю, що краще звертати увагу на енгейджмент аудиторії та розцінювати співпрацю з блогером з погляду неординарності аудиторії, а не кількості підписників.

Наші клієнти звертають увагу на залучення аудиторії, і в цьому є здоровий глузд. Ми бачимо, що аудиторія дуже позитивно реагує на взаємодію з брендом. Бренд виходить на зв'язок, бренд просить користувача опублікувати його фотку, яку він публікував, і таке інше.

У фокусі наступного року я б радила брати курс на розробку візуальної аналітики в соцмережах, коли бренди покладаються не тільки на письмову згадку про себе, але й відстежують фотографії зі згадкою, аналізують сцени на картинках та ін. Таким чином, можна виходити на «потрібних людей» та робити колаборації.

Штучний інтелект може покращити роботу з інфлюенсерами? Як вибрати «того єдиного»?

Тетяна Куца:
– Насамперед я б рекомендувала не йти від широкого поняття інфлюенсерів на ринку, оскільки є певний топ авторів у певному регіоні. Звичайно, цей автор не обов'язково буде релевантним до того чи іншого бізнесу. Тому пошук інфлюенсера треба проводити лише у своїй ніші.

Можна і треба приділяти увагу канальності дискусій, аудиторії на сторінці інфлюенсера. Вивчайте профіль людини, щоб вона не створила вам негативних асоціацій.

Дмитро Корнілов:
– Спроби автоматизувати роботу з блогерами проводяться давно. Сім років тому я брав участь у створенні платформи маркетингу впливу, яка існує і досі працює – Паблікфаст.

Але робота з блогерами передбачає і людський фактор. Алгоритм може вимірювати кількість фоловерів, їхній перформанс у межах різних компаній, поточний енгейджмент. Але не можна вимірювати або автоматизувати специфіку спілкування з конкретним блогером, не можна автоматизувати його конкретний контекст зараз або продумати від і до креативи.

Думаю, що наступного року збережеться тенденція до роботи з блогерами через профільну агенцію. Instagram та TikTok вже ведуть активну роботу над тим, щоб створити свою платформу для блогерів, але силу людського фактора ще ніхто не скасовував.

Instagram vs TikTok чи перемога за YouTube? Хто залишиться лідером відеоконтенту?

Микита Нікулін:
– Це всі різні соціальні мережі. Instagram налаштований на те, що користувач дивиться той контент, на який він підписаний. Користувач вивчає пости, сторіс і лише потім, якщо захоче, може перейти на сторінку рекомендацій.

TikTok побудований на трендах, актуальних подіях, і користувач у цій мережі насамперед дивиться рандомний та релевантний до його інтересів контент, а вже потім перевіряє відео на сторінках, на які підписався.

Не думаю, що якась соцмережа знищить іншу. Вони будуть просто по-різному використовуватися.

instagram

Дмитро Корнілов:
– Протиставляти людей із різних екосистем – не зовсім правильне рішення. Кожна соцмережа має свій контекст, манеру мовлення, специфіку того, як відбувається конверсія. У певних сегментах, ймовірно, більше блогерів з'являтимуться на одних майданчиках, в іншій ситуації – на інших. Бренд чи бізнес мають аналізувати, де перебуває більше їхньої аудиторії, і шукати інфлюенсеров саме у тій необхідній для них мережі.

Наприклад, всі чомусь забули про інфлюенсерів у Твіттері. А це надзвичайно потужний інструмент на Заході. Сьогодні там є багато журналістів, стартаперів, активістів, які орієнтуються на ідеї та тенденції Заходу. Отже, не варто ігнорувати й цю мережу. Якщо, наприклад, ви знаєте, що ваша цільова аудиторія є у TikTok та YouTube, то можна зняти відео для YouTube і потім його фрагменти нарізати для публікації у TikTok, таким чином адаптувавши свій контент.

Тетяна Куца:
– Наступного року і експерти, і бренди, і блогери повинні очікувати суворішої конкуренції за увагу споживача. Ця боротьба буде не в рамках однієї екосистеми, а між усіма популярними соціальними мережами.

В останніх дослідженнях йдеться про те, що споживач має приблизно 3,5 години, щоб провести їх у соцмережах. Яку саме соцмережу він вибере пріоритетною – припустити складно. Кожна соцмережа має свій характер, тому брендовий запит потрібно адаптувати під потреби споживача.

ТОП-3 тренди у SMM на 2022 рік

Микита Нікулін:
- Крім зростання популярності відеоконтенту, користувачі створюють масовий запит на чесність та щирість. Думаю, брендам треба вчитися розмовляти зі своєю аудиторією відкрито: усі трохи втомилися від цього «успішного успіху».

Крім цього, зростатиме тренд на поважне ставлення до оточуючих, до себе та свого здоров'я. Щодо технологій, думаю, що і сторітелінг, і побудова особистого бренду залишаться актуальними.

Дмитро Корнілов:
– Думаю, що 2022 рік стане періодом формування трендів на чесність та природність. Стиль і візуалізація будуть робити акцент на природність, справжні фото, можливо навіть аматорські, але з реальних локацій та з реальними людьми.

Що стосується технологій, то я роблю ставку на розвиток тренду на доповнену реальність, який поки що позиціонується як інструмент, що росте, у всіх основних соцмережах.

Люди продовжують знімати контент із фільтрами і, можливо, скоро навіть у Instagram користувач зможе приміряти одяг із магазину, не витрачаючи часу на похід до офлайн-точки. Затребуваність віртуальних персонажів та віртуальних інфлюенсерів зростає.

Разом з цим, думаю, розвиватимуться можливості для бренд-активацій, але тільки для тих, хто ставитиме користувача у центр уваги.

Тетяна Куца:
– Я б рекомендувала фокусуватися на аудиторію, з якою ви працюєте, тому що не всі тренди підходять тій чи іншій аудиторії. Пам'ятайте, у сучасному світі важливо бути «тут і зараз», реагувати на будь-які коментарі від справжніх користувачів та більше уваги приділяти голосу споживача. Тільки регулярний моніторинг фідбеку від користувача допоможе вам зростати та розвиватися.

Світ SMM у 2022 році, звичайно, зіткнеться з новими викликами, ідеями та проблемами. Але головне – вчасно успішно відреагувати на тренд. Висока якість контенту, акцент на людяність бренду, чесне та просте спілкування з аудиторією завжди будуть у пошані. Позитивних результатів допоможе досягти лише детально опрацьована стратегія та грамотна реклама, яка враховує інтереси та потреби аудиторії.

У першій частині ми вже розповіли про тренди відео, TikTok та віртуальну реальність. А в другій частині поговоримо про «старих друзів» есемемників – Instagram, візуальні тренди та контент.

На наші запитання відповідали:

Владислав Богуцький – фахівець с 10-річним досвідом, лектор курсів інтернет-академії WebPromoExperts: Спеціаліст з интернет-маркетингу, Head of Digital Marketing, SMM-спеціаліст, Таргетована реклама, Просування в Instagram, Просування в TikTok.

 

Зоя Лобод – digital-консультант з більш ніж 5-річним досвідом, співвласниця digital-агентства LOBODS, digital-консультант, лектор курсів Контент-маркетинг, SMM-спеціаліст, Просування в Instagram.

 

ТОП-3 формати для взаємодії з підписниками у 2022 році

Влад Богуцький:
– На сьогоднішній день варто виділяти активації, щоб аудиторія взаємодіяла з контентом. Тому наступного року ми продовжимо приділяти багато уваги сторіс та різноманітним конкурсним механікам.

Конкурсні механіки, до речі, це не лише розіграші. Бренд може ставити запитання, проводити вікторини. Люди дуже люблять вибирати кольори чи стилі, відповідати на цікаві запитання. Чим більше вони залучаються до такого роду контенту, тим крутіше це впливає на роботу алгоритмів, а значить – аудиторія починає спостерігати все більше контентів компанії. Я люблю спостерігати за прикладами Mini Ukraine та AcerUkraine.

знайди

вгадав

Також не забувайте про стрічку та роботу з аудиторією. Усередині стрічки теж можна ставити запитання, отримувати відповіді та спілкуватися з користувачами. Ще один гарний формат взаємодії – карусель. Коли ви вшиваєте різні активації у карусель, можна показувати різні товари, категорії або теж давати загадки. Товар у каруселі можна ділити на частини, а користувач крутить карусель та збирає повну фотографію.

Зоя Лобод:
– Тричі скажу: відео, відео, відео. АЛЕ! Відео підходить не для всіх брендів. Так, формат відео можна і треба спробувати, але не абсолютизувати. Ми його бачимо та використовуємо на різних майданчиках. Але при цьому пам'ятаємо про те, що воно має бути зручним у використанні: щоб було недовгим, відповідало вашому позиціонуванню, було з субтитрами (бо лише 30 % дивиться відео зі звуком). Можна використовувати круті переходи, всі можливості навіть базових програм для роботи та монтажу відео. Надихнутись або знайти цікаві приклади можна в тому ж TikTok.

Другий формат взаємодії – прямі ефіри. Це тренд 2022 року, тому що користувачам набридла ідеальна картинка, їм хочеться отримати ефект підглядання, жвавості, натуральності. Це дає можливість зробити прямий ефір, і цим вже активно користуються особисті бренди.

Але наступного року до цієї тактики приєднаються і бренди. Влаштовуйте візит класних особистостей на ваш профіль, виходьте в ефір самі, щоб презентувати команду та продукт.

І ще одна фішка наступного року – фановий контент, спрямований на комунікацію. Ми дуже зациклені на брендовій комунікації, коли ми щось продаємо, розповідаємо про бренд. Але це не цінність контенту у соцмережах, особливо у 2022 році. Максимально залучають аудиторію меми, загадки, жарти, інтерактиви, голосування, запитання до аудиторії, добірки. Використовуйте їх.

Reels, Stories чи коротке відео – що краще заходитиме в Instagram?

Влад Богуцький:
– Ми робимо акцент на сторіс, щоб показати реальні ситуації, результат, на який люди реагують найкраще. Найпростіший формат – «до/після». Це можна застосовувати практично у будь-якому середовищі. Його можна зняти на телефон і потім просувати серед цільової аудиторії.

Зоя Лобод:
– Я щиро вважаю, що ми входимо в епоху Stories. Так, ми давно з ними працюємо, але наступний рік стане для них взагалі окремим форматом комунікації. Вже багато фахівців розробляють окремо комунікатор для стрічки та сторіс.

Сама соцмережа говорить нам про те, що користувачі все більше дивляться Stories. У тестингу алгоритму вже працює подвійна лінія сторіс: коли вони займають вже третину екрану та стають результативним каналом комунікації.

Також будуть розвиватися Reels. Але не можу сказати, що це стане головним каналом. А от Stories має всі шанси отримати стовідсоткові перегляди користувачів. Отже, треба розробляти цей канал комунікації.

ТІКТОК – що робити у мережі у 2022 році?

Влад Богуцький:
- Це яскрава соцмережа року, що минає. Для тих, хто ще думає, чи варто працювати з TikTok, рекомендую заходити та починати вести активність, вивчати конкурентів і створювати свій контент.

У 2022 році рекомендую продовжувати стежити за трендами, рекомендаціями, хештегами, спостерігати за конкурентами та вигадувати свої тренди. Не забувайте про взаємодію з аудиторією, розуміючи, що вона дедалі більше туди заходить.

Пам'ятайте, TikTok – це аудиторія мільйонів. І якщо вона вам потрібна (а я думаю, вона потрібна більшості брендів), варто розглядати цю соцмережу та створювати у ній правильний контент.

Зоя Лобод:
– Стежити за трендами! Не бійтеся експериментувати з форматами, тому що TikTok перестає бути фановим майданчиком, тут з'являється безліч навчальних та корисних відео.

2022 року все ще не пізно зайти в цю мережу, але працювати тут треба системно та постійно. Слідкуйте за трендами, форматами, челенджами та максимально швидко впроваджуйте їх.

Контент повинен бути максимально живим, з людьми, навіть просто знятий на смартфон. Головне – показувати, що бренд стильний, сучасний, веселий та класний.

Реклама у соцмережах – куди потрібно вкладати більшу частину бюджету?

Влад Богуцький:
– Я завжди говорю, що у рекламі треба працювати комплексно – і з блогерами, і з таргетом. Запускати рекламу треба не лише за допомогою кнопки «Просувати» у додатку, але й через рекламний кабінет, використовуючи всі можливості Ads Manager: збирати аудиторії згідно взаємодії, тим, хто писав у Директ.

Частину бюджету на рекламу в Instagram (приблизно 15-20 %) рекомендую закладати також на просування всередині мережі через мобільний додаток та кнопку «Просувати». Це справді працює.

Багато бізнесів замисляться над тим, чи варто розпочинати взаємодію з блогерами. Спробувати цей формат однозначно варто. Але важливо продумати механіку співпраці, колаборацію та знайти відповідну людину.

А ще не забувайте перевіряти блогера за допомогою спеціальних інструментів на накрутку підписників, взаємодію з публікаціями та активність його читачів.

Зоя Лобод:
– Глобально ми бачимо тренд на те, що ми все більше грошей інвестуватимемо у соцмережах. Але я бачу в цьому позитив, тому що ми будемо обережніше до цього ставитись і продумувати креативи.

Говорять, що хорошу рекламу часто плутають зі знаками долі. Нам важливо наступного року максимально персоніфікувати меседжі та робити таргетинг на цільові групи, щоб користувач відчував, що ця реклама – конкретно для нього. Використовуйте бази клієнтів, підписників.

Інтернет-маркетинг теж не втрачає своєї популярності, але зміщується у бік нано- та мікроінфлюенсерів – маленьких акаунтів з невеликою, але активною та довірливою аудиторією. Такі сторінки нативніші, від них рекламні матеріали сприймаються набагато краще. З такими «народними амбасадорами» можна працювати за бартером: надсилайте їм подарунки, заохочуйте активність, виховуйте своїх друзів, користувачів та рекламодавців, сприяйте формуванню контенту користувача. Це все тренди 2022 року.

Що вже точно не працює?

Влад Богуцький:
– Досі це працює, але у 2022 році «прикрутять гайки» масфоловінгу. Це не на користь Instagram, і вони хочуть, щоб компанії та бренди використовували офіційну рекламу.

Я категорично проти масфоловінгу, адже це ризик бану, блокування та втрати акаунту. Думаю, 2022 рік стане його фінальною крапкою, хоча багато хто ще намагається використати цей метод у роботі.

Ще один спосіб роботи – giveaway. Я не вітаю цей спосіб роботи для бізнесів та брендів, тому що профіль отримує неякісну аудиторію. Потім, коли фахівець починає працювати з рекламою, він бачить невтішний результат. Краще отримати 200 живих підписників, ніж 100 тисяч ботів. Головне – якість, а не кількість.

Зоя Лобод:
– Точно вже не працюють чорні методи просування, накрутка роботів. Ми працюємо не на кількість, а на якість.

Все це втрачає популярність, бо всі борються та виступають проти неякісної аудиторії. Формат просування giveaway стане більш чітким та продуманим, щоб подарунки були актуальними для аудиторії – живої та конверсійної.

Моветон 2022 року – робота з брендовою складовою, коли ми просто продаємо. Комунікація з аудиторією має бути фановою, персоніфікованою, живою, креативною. У цьому допоможуть колаборації з блогерами, маски, ігри та інші веселі активності, а не продажі.

Курс SMM-спеціаліст створений для тих, хто просуває свій бренд в соцмережах. Ви навчитеся планувати публікації, запускати рекламні кампанії, аналізувати показники ефективності та конверсії.

Детальніше про курс