Продовжуємо нашу вже традиційну рубрику трендів у інтернет-маркетингу на прийдешній рік. Сьогодні розберемо базові речі, які будуть необхідні для роботи у SMM на 2023 рік. Зберігайте собі поради експертів та втілюйте у життя кращі ідеї та рекомендації!

Від редакції. Перевірені поради та найцікавіші кейси – зібрали для вас в одному місці! Підписуйтесь на наш телеграм-канал та отримуйте щотижня нову порцію знань та порад!

Планувати – наша сила

Маєте стратегію? А контент-план? А запланований на завтра пост? Так, це обов’язкові елементи в роботі експерта з роботи у соцмережах. Але в умовах нестабільної ситуації у країні вони стають особливо важливими. Тому завжди треба мати план і запланований допис на випадок вимкненого світла. Але варіюйте свої пости та ідеї відповідно до умов сьогодення. Це може вас і врятувати в умовах форс-мажорів і вберегти від факапів. Наприклад, не варто планувати підбірку кращих фільмів для маркетологів в умовах тотального блекауту.

Планування

Персоніфікація та якісна реклама

Клієнти цінують не лише якісний продукт чи послугу, а й ставлення. Особиста персоніфікація: звернення на ім'я, врахування особливостей клієнта, його інтересів дуже важливі. Користувачі цінують увагу, любов, повагу до їх особистості. Звернення на ім’я у діалогах, щирі емоції, історії про людей і для людей – все це елементи персоніфікації.

Подбайте завчасно про шаблони відповідей на популярні запитання, готуйте зрозумілі креативи, пишіть якісні й олюднені тексти. Не забувайте про роботу з негативом та запереченнями!

Звідси випливає ще один тренд – якісна таргетована реклама. Щороку вартість реклами зростає, тому проблема «злитих бюджетів» загострюється.

Якісна таргетована реклама повинна обов'язково враховувати потреби ЦА та закривати їх болі. Сегментація, вдалі заголовки, якісні тексти – все це важливо.

Також нагадаю, що штучний інтелект продовжує впливати на формування стрічки читачів. До кінця 2023 кожен третій пост буде зі списку рекомендацій, отже є шанс якісно просувати свої дописи органічно. Також вже зараз 40% користувачів шукають товари у соцмережах, – і далі робитимуть це частіше, тож не ігноруйте персоналізацію свого продукту чи послуги.

Робота з блогерами

Ріст цін на рекламу, уважність клієнтів до деталей формують ще один тренд – якісну роботу з блогерами та інфлюенсерами. Реклама у мільйонників вже другий рік поспіль втрачає свою популярність та ефективність, а враховуючи те, що у блогерів з мільйонною аудиторією прайс на послуги далеко не дешевий, чималу роль тепер відіграє ціна та результат реклами.

Тому все більше фахівців та бізнесів віддають перевагу роботі з мікроблогерами, інфлюенсерами, у яких 10-30 тисяч підписників, а то й менше чи дещо більше. Зазвичай відсоток ER у таких профілях значно більший, рівень віддачі та експертності – в рази кращий. У моду продовжує входити тренд на експертність – це коли ви рекламуєте свій товар чи продукт у людини, яка може мати всього 5000 підписників, але тих людей, які дійсно цікавляться тим, що вона транслює.

робота з блогерами

У цьому ж аспекті варто нагадати про сегментацію ЦА: якщо у вас є кілька портретів різних аудиторій – сегментуйте роботу з блогерами теж на підвиди. Приміром, для роботи з молоддю варто обрати прогресивних блогерів їх віку, а для молодих матусь – інфлюенсера, який має дітей чи, наприклад, є дитячим лікарем за фахом.

Тестуйте платформи та формати

Не забувайте, що TikTok, Pinterest, BeReal чи інші соцмережі ніхто не відміняв. Бізнеси активніше прислухаються до платформ, які ще минулого року могли здаватись їм неперспективними, або такими, де нема їх клієнтів. Це не так. Приміром, за даними, Social Media Trends Report 84% користувачів ТikТоk також заходять у Facebook, а 88% власників акаунтів у Twitter – заходять в Instagram.

Таким чином ви не лише розширюєте свою ЦА, а й дбаєте про максимальне охоплення існуючих потенційних клієнтів на різних майданчиках.

Також не забувайте, що тренд на короткі легкі відеоролики та «реальні» фото продовжує тримати топові позиції. Ви маєте від 3 до (максимум!) 8 секунд, щоб утримати увагу підписника.

Курс SMM-спеціаліст створений для тих, хто просуває свій бренд в соцмережах. Ви навчитеся планувати публікації, запускати рекламні кампанії, аналізувати показники ефективності та конверсії.

Детальніше про курс

Користувацький контент вирішує чимало завдань

Не втомлююсь нагадувати: користувацький контент наше все. Це і відгук, і готовий візуал, і щира оцінка – в одному місці від реального клієнта. Тож, обов’язково подбайте про те, щоб ваш продукт був дійсно достойний та викликав бажання поділитись ним з іншими. так ви матимете нестандартний візуал для бази, купу відгуків і можливість зекономити на оренді фотостудій, операторів і так далі.

Користувацький контент

Користувацький контентПриклади користувацького контенту

Як показує досвід, невеликі бізнеси цілком можуть існувати на основі користувацького контенту.

Ситуативи теж працюють

Реагувати на топові події у країні, регіоні чи світі – важливо. І кожен бізнес може адаптувати цей виклик по-своєму. У цьому його неповторність та сила. Головне пам’ятати: «що занадто, то не здраво». Мисліть думками своєї ЦА, щоб чітко розуміти, спрацює це чи ні.

Підтримка України

Можливості

2022 рік ознаменувався роком можливостей для українського бізнесу. Ми не лише тримаємо фронт, а й будуємо економіку в умовах війни. Світ говорить про Україну, підтримує її та вірить у силу кожного з нас. Тож, коли як не зараз ми врешті можемо збагнути, що можемо задавати тренд у будь-якому куточку землі?

Тож не забувайте про якісний аналіз потенційного ринку, хорошу англійську для комунікації та сегментування ЦА і поза межами рідного міста чи держави!