Сертифікований фахівець YouTube, лектор Академії WebPromoExperts, Ольга Ексаурова підготувала для наших читачів об'ємну доповідь відносно просування YouTube-каналу. Про формати, новинки в мережі, варіанти просування та корисні програми для аналізу контенту – читайте далі по порядку.

ЗМІСТ

Короткі відео краще дивляться – чому це міф

Формат відео – не бійтеся тестувати бета-можливості

Подбайте про базу для просування відео

Зустрічають – по обкладинці

Які інструменти використовують в роботі з YouTube-відео

Розширення для роботи з каналом

Як просувати YouTube-канал у 2021 році

Система просування: навіть старим відео можна дати нове життя

Як підвищувати взаємодію з відео на каналі

Короткі відео краще дивляться – чому це міф

Тривалість відео – тренд 2021 року. Серед фахівців з просування існує думка про те, що відео на YouTube варто робити трохи коротшими, щоб глядачі оглядали їх до кінця. Але це не так: навіть якщо переглядів на каналі багато – не факт, що вони якісні. У такому випадку рекомендую робити більший наголос на довгі відео, тому що не тільки кількість переглядів, а ще й їхній час має значення.

При рівній кількості переглядів відео на 3 хвилини, переглянуте до кінця, ранжуватиметься швидше за все нижче, ніж відео на 10 хвилин, переглянуте до половини. Чим якісніші ваші перегляди, тим вище YouTube ранжуватиме відео.

При рівній кількості переглядів відео на 3 хвилини, переглянуте до кінця, ранжуватиметься швидше за все нижче, ніж відео на 10 хвилин, переглянуте до половини

Тривалість відео повинна бути співмірна з форматом. Не варто гнатися тільки за бездумним збільшенням тривалості ролика. Кожному формату повинна відповідати своя тривалість відео.

Нормально, якщо відеоінтерв'ю буде тривалістю 30 хвилин і більше. Але також нормальним за довжиною буде вважатися відеострім блогера, який робить огляд гри або стратегії на 6-8 годин.

І так само нормально, якщо ваша лаконічна та наповнена інформацією порада триватиме 10-15 хвилин, а відповіді на питання будуть записані роликами по 1-2 хвилини. Головне, щоб вашій аудиторії було цікаво дивитися вашу роботу. Тоді час переглядів планомірно зростатиме, а канал – гармонійно і органічно розвиватиметься.

Формат відео – не бійтеся тестувати бета-можливості

Зараз хтось може зі мною посперечатися, сказати, що аудиторія молодшає і що увага нових поколінь нетривала, тому краще публікувати контент у коротких форматах. У цьому теж є резон, і YouTube дає для цього кілька можливостей.

По-перше, поряд з класичними відеороликами YouTube можна працювати з новими форматами – наприклад, YouTube shorts. Це короткі вертикальні відео тривалістю до 60 секунд, які ви можете завантажувати на ваші канали з хештегом #shorts і таким чином також торкатися своєї аудиторії. Такий формат реалізувати простіше, ніж повноцінний YouTube-ролик. Він може, по-перше, бути контактом з вашою аудиторією, крім ваших системних випусків YouTube. А по-друге, він буде легше сприйматися вашою аудиторією.

По-перше, поряд з класичними відеороликами YouTube можна працювати з новими форматами

Використовуйте для роботи всі можливі формати. Наприклад, раз у тиждень ви публікуєте на каналі ролик, але не публікуєте shorts. Це цілком реальний сценарій, але публікації одного відео на тиждень може бути мало для того, щоб взаємодіяти з вашою аудиторією.

На YouTube є своєрідна стрічка, яка називається «Спільнота». Вона відкривається після 1000 передплатників, і там можна робити анонси роликів, ділитися постами, текстами, фотографіями, тим самим експортуючи або навіть дублюючи контент з Instagram або Facebook. Також ви можете проводити там прості опитування і таким чином залучати свою аудиторію, глядачів у свій канал і в контакт з вами.

Подбайте про базу для просування відео

База для просування контенту повинна бути оптимізована. Я часто спостерігаю випадки, коли ролик на YouTube завантажують без грамотної назви, опису, внесення тегів. Це неправильно. Дуже важливо відразу робити на відео клікабельні чіпляючі назви, вносити у них ключові слова. Сьогодні це один з ключових чинників просування відео. Обов'язково заповнюйте опис, теги.

Якщо ви в ролику згадували посилання, назви сервісів, якщо у вашому ролику є гості, обов'язково внесіть це до опису. Якщо ваш ролик довгий – внесіть в нього тайм-коди. Сама наявність тайм-кодів не впливає на ранжування відео, але те, що буде написано біля них (текст) – обов'язково ранжуватиметься. А в мобільній видачі такі ролики в результатах пошуку, цілком можливо, будуть стояти на першому місці, і ви будете збирати трафік ще й з Google, а значить – позитивно просуватися в органічній видачі.

Для опису відео можна створювати шаблони, вносити туди посилання на ваші ресурси, соцмережі.

Додавайте до опису відео хештеги. Рекомендую прописувати до 14-15 хештегів, щоб вас не заблокували.

Важливо пам'ятати, що в YouTube є поняття тегів і хештегів. Хештеги вносяться саме до опису відео. Теги відносяться до оптимізації відео – туди вносять ключові слова, тематичні слова, словосполучення, пов'язані зі сферою, ті, які відносяться до ролика, а також унікальні брендові хештеги.

Це все обов'язково ранжуватиметься Ютубом, а значить алгоритм краще зрозуміє, про що ваш ролик, і користувачі швидше знайдуть потрібний контент.

Це все обов'язково ранжуватиметься Ютубом, а значить алгоритм краще зрозуміє, про що ваш ролик, і користувачі швидше знайдуть потрібний контент

Зустрічають – по обкладинці

Коли ви вносите всі метадані у своє відео, не забудьте приділити час обкладинці. Це дуже важливий елемент, своєрідний гачок, який першим чіпляє увагу глядача. Обкладинки до відео повинні бути дуже яскраві, клікабельні – тому що чим більше переходів (кліків) у вас буде за обкладинкою, тим більше переглядів потенційно можете собі заробити на відео.

Наприклад, якщо клікабельність обкладинки на старті буде 10-15 %, то з 100 тисяч показів у вас буде 10-15 тисяч переглядів. Якщо клікабельність обкладинки буде 3 %, то, відповідно, ви отримаєте тільки 3 тисячі переглядів. Тому над обкладинками варто працювати – робіть на зйомках якісні фото, які потім можна буде обробити або дати в роботу дизайнеру для створення класної обкладинки.

Позитивно на клікабельність обкладинки впливає наявність людини в кадрі, особливо крупним планом, з яскраво вираженою емоцією. Великий напис на обкладинці повинен бути читабельним, обов'язково помітним і коротким – досить пари слів, які чіплятимуть увагу глядача.

Внесіть туди ваш тематичний фірмовий стиль, помітні елементи, які будуть видні навіть на маленькому екрані. Готову обкладинку обов'язково перевірте на ПК і в мобільній версії – як сприймаються елементи, читабельність.

Які інструменти використовують для роботи з YouTube-відео

Перший та найважливіший інструмент – YouTube-аналітика. Це найповніший та на сьогодні єдиний інструмент, який дає найбільш повноцінні та достовірні дані по вашому каналу. Рекомендую користуватися цим інструментом щодня.

Там є дуже багато різних звітів, за якими можна збирати дані, робити висновки та прогнози, аналізувати формати та залучення аудиторії. Загалом це все позитивно впливає на ваш досвід і здатність керувати контентом для подальшого розвитку каналу.

Там є дуже багато різних звітів, за якими можна збирати дані, робити висновки та прогнози, аналізувати формати та залучення аудиторії

У цьому інструменті також є корисні статистичні дані. Наприклад, на слайді є графік з фіолетовими смужками. Він показує, коли глядачі найчастіше знаходяться на YouTube. Аналізуючи ці показники, можна побачити, в які дні та який час найбільше глядачів заходить на сайт, а значить – зробити припущення, що ролик краще публікувати тоді, коли людей на сайті найбільше. Тоді в найкоротші терміни можна отримати максимальне охоплення, найбільшу кількість переглядів, передплатників і реакцій від аудиторії.

Окремо аналізуйте графік утримання аудиторії – показники того, як люди дивляться відео та коли завершують перегляд. За цим графіком можна зчитувати середню тривалість переглядів того або іншого формату – більш короткого або більш довгого.

Також можна оцінити, які моменти люди задивляються «до дірок», а які формати та моменти відео, на жаль, не досягли успіху. Невдалі моменти, ідеї можна скорочувати й робити акцент на цікавих форматах. Також там можна оцінити середню тривалість переглядів. Всі ці фактори допоможуть зрозуміти як користувача, так і алгоритм роботи системи.

Для роботи з телефону можна скористатися додатком «Творча студія YouTube».

Для роботи з телефону можна скористатися додатком «Творча студія YouTube»

У ньому можна переглядати аналітику на цей момент або в останні дві доби, спостерігати за відео перші кілька діб після його публікації, відповідати на коментарі, аналізувати базові показники. Цей додаток повноцінно не заміщає десктопну YouTube-аналітику, але тим не менш допомагає постійно бути на зв'язку та швидко реагувати на зміни в каналі, швидко спілкуватися з аудиторією та навіть вносити коригування в оптимізацію ролика.

Розширення для роботи з каналом

Розширення допомагають заощадити час при роботі з YouTube-каналом. На жаль, якісних рішень поки небагато, але я часто користуюся розширенням VidUQ. Воно встановлюється для Chrome та допомагає переглядати теги конкурентів на відео, каналі, а також підбирати ключові слова, аналізувати конкурентів, утримувати їх оновленими. Можна користуватися безкоштовним функціоналом або купити розширену платну версію.

Розширення допомагають заощадити час при роботі з YouTube-каналом. На жаль, якісних рішень поки небагато, але я часто користуюся розширенням VidUQ

Серед сервісів для аналізу конкурентів частіше за інші я використовую Socialblade. У контексті YouTube він допомагає дивитися топи каналів по країнах, за тематикою. Можна також подивитися ретроспективу каналів конкурентів: за якою динамікою вони розвивалися або не розвивалися останні пару років.

Як просувати YouTube-канал у 2021 році

Разом зі створенням відеоконтенту має йти системне просування каналу. У роботі з YouTube я рекомендую використовувати комплексний підхід – вживати всіх заходів для того, щоб отримати охоплення з будь-яких майданчиків, не тільки на YouTube.

Коли фахівець або команда вибудовує систему просування каналу, він піклується про те, щоб відразу після публікації відео можна було шерити посилання або анонс на це відео через Instagram, Facebook-сторінки бренду або партнерів. Крім того, можна домовитися про анонс цього відео з друзями, блогерами, щоб вони звертали увагу аудиторії на перегляди. Таким чином можна покривати не тільки аудиторію на YouTube, але й на інших майданчиках.

Коли ви розглядаєте зовнішні ресурси для залучення трафіку, звертайте увагу на те, щоб аудиторія була цільовою. Тому що, крім цих зовнішніх ресурсів, ви завжди можете запустити для швидкого просування відео ще й Google-рекламу: вона цільова і досить дешева. При цьому має один «мінус» – вона може вплинути на кількість органічних охоплень на каналі, трошки їх песимізувати. Тому рекламу я рекомендую запускати, якщо у вас мета – швидко набрати перегляди та цільове покриття аудиторії. Але якщо ви блогер і реклама у вас не в пріоритеті, то можете її використовувати в останній момент.

Система просування: навіть старим відео можна дати нове життя

Важливий момент – навіть старим випущеним відео ви можете дати нове життя, коли відправляєте їх по своїй базі через email-розсилки, розміщуєте їх на сайті,, робите з ними прес-релізи, задіюючи абсолютно все джерела, з яких можете отримати цільові перегляди.

Аудиторію на YouTube ви покриваєте за допомогою Google-реклами та ваших відео на каналі. Використовуючи зовнішні джерела, ви залучаєте цільову аудиторію, яка потенційно може стати вашими передплатниками, від них ви можете отримати повторні перегляди та вдячну аудиторію.

Не забувайте підвищувати взаємодію при створенні вашого контенту. Ще на моменті створення сценарію обов'язково продумайте, коли ви нагадуватимете про підписку на канал, лайки, натискання на дзвіночок, розміщення коментаря. Не бійтеся говорити, не соромтеся та не забувайте нагадувати про це глядачам.

Продумуйте формати, які змусять вашу аудиторію переглядати ваші відео кілька разів або помічати якісь неточності та писати вам у коментарях. Наприклад, є формати, коли ви робите відео з неточностями, а потім звертаєтеся до глядачів з проханням знайти їх і написати про це в коментарях. Аудиторія дивиться, пише про це, а в наступному відео ви даєте розшифровку або розгадку загадок, і тоді аудиторія дивитиметься нове відео і повертатиметься до попередніх.

Як підвищувати взаємодію з відео на каналі

Не забувайте використовувати колаборації. Мова йде не тільки про роботу з блогерами. Можна використовувати колаборації на інших платформах – в Instagram або будь-якому іншому майданчику, щоб привернути на свій канал нових людей, глядачів, однодумців.

Поширюйте ауру знання про себе та свій YouTube-канале далеко за його межами. І тоді ви точно отримаєте додаткове органічне просування.

Не забувайте експериментувати, не бійтеся цього. У нашу нову інформаційну епоху це те, що обов'язково дасть вам поштовх вперед і можливість злетіти до небес. Не будьте заручниками свого формату, якщо ви почали робити його один. Розвивайтесь і таким чином, по-перше, ви не дасте нудьгувати своій аудиторії, по-друге, залучите нових глядачів і зробите refresh.

Просування на YouTube

Ольга Ексаурова, YouTube-маркетолог, сертифікований фахівець YouTube, запрошує на онлайн-курс «Просування на YouTube». За 11 тижнів ви освоїте новий канал залучення трафіку, навчитеся використовувати відеоконтент для реалізації маркетингових завдань компанії, сформуєте стратегію просування і зрозумієте як аналізувати її ефективність.