У авторів є страх чистого аркуша, коли отримав завдання і не знаєш, з чого почати писати статтю чи пост у соціальні мережі. А от контент-маркетологи та редактори мають завдання, яке може призвести до нервового зриву – пошук нових тем для проекту.

Добре, коли над проектом працює ціла команда. Тоді керівник підкаже основні теми, а окремі фахівці підкажуть, про що писати з огляду на специфіку своєї професії.

Візьмемо наш проект – блог Академії WebPromoExperts. Ми навчаємо людей різних спеціальностей. Наші випускники працюють SMM-фахівцями, таргетологами, PPC-фахівцями, інтернет-маркетологами, email-маркетологами тощо. Тому чим ближче запуск певного курсу, тим редактору більш зрозуміло, про що писати.

Крім того, у нас регулярно відбуваються онлайн-конференції. І звичайно, матеріали, що базуються на доповідях, публікуються у блозі. Є ще редакційні завдання, рекламні публікації.

А що ж робити фахівцям, які ведуть блог на сайті чи займаються просуванням проекту в інтернеті? Постараємось дати всі відповіді у цій статті.

Безкоштовні інструменти пошуку нових тем для створення контенту

Редактор блогу або спеціаліст, який займається просуванням сайту, повинен мати доступ до таких інструментів, як Google Analytics та Google Search Console. Ці безкоштовні інструменти підкажуть, які ключові запити допоможуть залучити користувачів до вашого проекту.

Google Search Console

Якщо між собою пов'язані сервіси Google Analytics та Google Search Console, можна побачити пошукові запити в самій аналітиці. Для цього достатньо перейти до пункту «Пошук сайту».

увидеть запросы

Якщо в аналітиці налаштовані цілі, можна побачити, які запити допомогли досягти тієї чи іншої мети

Крім того, пошукові запити можна переглянути у сервісі Google Search Console. Тут ви можете подивитися ефективність вашого проекту, дізнатися, за якими ключовими запитами було більше заходів на сайт, а за якими було більше показів, але заходів зовсім мало. У такому разі це одна з підказок, на яку тему писати таку статтю.

Відкривайте звіт «Ефективність» та аналізуйте, які пошукові запити наводять користувачів на сайт, як відвідувачі реагують на ваш контент.

График поисковых запросов

Графік пошукових запитів

можно найти массу информации

В окремих вкладках можна знайти масу інформації

За допомогою Google Search Console ви зможете не тільки перевірити ефективність вашого контенту, але й знайти нові ідеї для статей.

Google Trends

Ще один безкоштовний сервіс від пошукового гіганта. У Google Trends ви зможете дізнатися про актуальність обраної теми. Для цього достатньо зайти в програму, набрати ключове слово та подивитися на графік. Також ви зможете дізнатися, як згодом змінюється популярність теми.

Ключевой запрос

Ключовий запит «Новий рік» у тренді з листопада до січня

Наприклад, Google Trends підкаже, що писати статті про зимову гуму необхідно починати вже на початку осені.

Пошукова система Google

Як же без пошуку Google? Достатньо вбити ключову фразу в пошуковий рядок, щоб у звичайних результатах знайти відповідну тему для статті.

запросы

Після реклами та простих результатів пошуку йде розділ «Схожі запити». А наприкінці сторінки ви знайдете блок «Пов'язані питання».

Связанные вопросы

Результати пошуку будуть відрізнятися – система пам'ятає, хто і що шукав на певному пристрої

Крім того, коли набираєш фразу в пошуковому рядку, система видає передбачувані пошукові запити. Ці пошукові підказки можуть містити тему для нової статті.

Поисковые подсказки

Пошукові підказки допоможуть зі структурою матеріалу – підкажуть, про що писати у статті

YouTube

Не варто забувати, що відеосервіс YouTube – також найбільша пошукова система. Багато фішок зі звичайного пошуку перекочували сюди.

Поисковые подсказки в YouTube

Пошукові підказки на YouTube

Також ви можете знати, чим живуть ваші конкуренти. Для цього підпишіться на їхні YouTube-канали та стежте за актуальними темами.

Крім того, якщо ви активно ведете свій YouTube, можете використовувати відео в статтях.

Соціальні мережі

Якщо ми заговорили про конкурентів, то можете стежити за ними у соцмережах також. Підпишіться на бізнес-сторінки або вступіть до груп. Так ви будете знати, що зараз актуально для вашого бізнесу.

Також ви можете створити групу для ваших клієнтів. І тоді прямо запитайте своїх читачів, про що вони хочуть дізнатися на вашому сайті.

Аналізуючи пости в групі або бізнес-сторінки, ви зможете дізнатися, який контент більше отримав лайків та коментарів, які теми цікавлять ваших підписників та читачів блогу.

Анализируя посты

Якщо у вас є свій бізнес, ви можете дізнатися, що обговорюють учасники нішевих груп. Цікаві дискусії допоможуть знайти тему для публікації у блозі.

Від редакції. На курсі Контент-маркетинг є лекція, як вести блог. Окремо розповідають, як знайти ідеї для блогу. Також на інших лекціях можна дізнатися, як шукати ідеї для постів у соціальних мережах, як створювати контент для Youtube-каналу.

Платні інструменти пошуку нових ідей для контенту

Багато платних інструментів мають безкоштовні версії, які обмежені кількістю запитів або часом використання. Однак навіть маленька крихта інформації може стати чудовою ідеєю для статті.

Serpstat

Наші студенти отримують доступ до сервісу Serpstat під час курсу. Цей інструмент – чудовий помічник для SEO-фахівця та контент-маркетолога. Авторів зацікавить інструмент «Підбір фраз».

Serpstat

У безкоштовній версії доступно лише 10 ключових фраз

За допомогою фільтрів можна додати до пошукових запитів запитання «де», «чому», «як». Результати роботи інструментів можна використовувати для написання статті.

SEMrush

Ще один сеошний інструмент – сервіс SEMrush. Для створення контенту використовуйте звіт Topic Research, який підкаже цікаву тему для публікації.

Спочатку ви вказуєте ключову фразу, а потім отримуєте потенційні теми для статті. Також ви можете вказати домен конкурента, щоб дізнатись, які теми вже розкриті.

SEMrush

Інструмент Topic Research доступний у безкоштовному тарифі

Ahrefs

У потужному SEO-сервісі Ahrefs для творців контенту будуть корисні звіти Keyword Explorer та Content Explorer.

У Keyword Explorer ви вказуєте ключову фразу, а сервіс видасть список ключових слів, пов'язаних із вашою фразою.

Звіт Content Explorer підкаже, які теми є популярними у ваших конкурентів.

Також Ahrefs підкаже, які теми є актуальними у вашій галузі, але ви не торкалися їх у себе на проекті.

Buzzsumo

Сервіс Buzzsumo має безкоштовну версію, якою можна користуватися 30 днів. Для створення контенту вам знадобиться інструмент Content Explorer, за допомогою якого можна знайти цікаву ідею для статті.

Доступні три вкладки:

  • Теми.
  • Запитання.
  • Тренди.

Сервіс підкаже, які теми цікавили користувачів і коли.

Answer the Public

Чудовий інструмент для редакторів та тих, хто займається просуванням сайтів – це Answer the Public. Сервіс дозволяє безкоштовно використовувати 3 запити на день.

Інструмент виглядає дуже футуристично. Ви задаєте ключову фразу, а в результаті отримуєте гарну кругову діаграму, в якій згруповано питання користувачів. Тільки не забудьте вказати країну та мову пошукової фрази.

Answer the Public

Платна версія надає необмежену кількість запитів, які можна групувати, порівнювати різні періоди часу.

Резюмуємо

У статті ми підказали різні способи пошуку нових ідей написання контенту. Спробуйте як безкоштовні, так і платні сервіси. Використовуйте пошук та сервіси Google, SEO-інструменти.

У соціальних мережах запитайте ваших читачів, про що вони хочуть дізнатися у блозі.

А ще рекомендуємо скласти календар інфоприводів. Не забувайте про професійні свята – це чудова нагода для нової статті.

Бажаєте стати королем інтернету? Курс Контент-маркетинг – саме для вас. Ви навчитеся створювати цікавий та залучаючий контент. Навчіться працювати із заголовками, зробите матеріали сайту віральними. Ви зможете аналізувати дієвість контент-маркетингу. Пам'ятайте, що контент – король інтернету.

Детальніше про курс