Війна в Україні триває. І поки ми будуємо плани, а ЗСУ бережуть нас та пришвидшують перемогу, бізнес має працювати. Не чекати «того самого дня», а налагоджувати роботу тут і зараз.

Володимир Галіка, Managing Partner в NGN.agency, спікер конференцій SMM Day, лектор Академії інтернет-маркетингу WebPromoExperts стверджує, що в цій ситуації є декілька напрямків. Перший – економічний, другий – проектний, а третій – маркетинговий. Ми, як фахівці з інтернет-маркетингу, сконцентруємо увагу на останньому з них.

Поради експерта дієві та перевірені, і підійдуть вони не лише для існуючих бізнесів, а й для тих хто лише планує відкривати власне підприємство, бренд чи запускати продукт на ринок.

Що бізнес повинен робити вже сьогодні?

Перше, що необхідно зробити – оновити всі доступи. Це проблема і великих компаній, і невеличких бізнесів. Тому що коли людина у якої, наприклад, були доступи до соціальних мереж, сайту, баз даних часто губить ці доступи. Або співробітник переходить на інше місце роботи чи виїжджає за межі країни. Тоді власник чи керівник може втратити доступ до певного сегменту роботи. Подбайте про те, щоб доступи до всіх необхідних каналів мали і власники, і відповідальні особи.

Що саме треба перевіряти:

  • доступи до сайту;
  • доступи до домена та хостингу;
  • права основного адміністратора на сторінки в соціальних мережах, бізнес- менеджер у Facebook.

В ідеалі прив’яжіть це все до е-mail, який ви контролюєте.

Друге, що необхідно зробити – оновити сервіси та підібрати аналоги. Можливо, що ви у компанії до війни використовували певні російські сервіси. Наприклад, це конструктор сайтів Tilda, який багато спеціалістів та власників активно використовували до війни. Наразі така співпраця з сервісами окупанта, як мінімум, є неетичною, не розумною та нераціональною. Крім того, російські сервіси в Україні можуть блокуватись, закриватись та працювати некоректно. Тому завантажте свої дані та відмовтесь від сервісів окупанта.

Від редакції. Читайте також Перелік програмного забезпечення російського походження та альтернативи

А далі шукайте альтернативу. Зауважу, що окрім того, що логічний і правильний перехід на нову платформу може бути платним або з безкоштовною пробною версією. На щастя, є компанії, які допомагають українському бізнесу з безкоштовним доступом на необмежений термін.

Можу порадити сервіси, які ми використовували в роботі. «Epidemic sounds», найбільша бібліотека відео-, аудіоматеріалів, які використовують на YouTube, Facebook дала нам безоплатний доступ. А сервіс «ActivCollab», це трекер, аналог «Jira», офіційно не пропонував безкоштовну допомогу, але ми їм написали і вони зробили «Free period» на три місяці. Такі речі робить «Slade», «Jira», «Ready Max».

Особливо важливо подбати про «переїзд», якщо ви використовуєте російські CRM-системи. Це найбільш небезпечно, бо всі бази даних зберігаються там і до них можна дуже швидко втратити доступ.

Третій пункт – подумати про стратегію. Визначити основні кроки та вектори бізнесу в умовах сьогодення. Можливо, ви зможете якось перекваліфікуватися, можливо зможете працювати на інші регіони. Перегляньте Google Trends, звірте пошукову активність з власними ідеями, ймовірно ви знайдете нові можливості для свого бізнесу.

Друга частина цього пункту – позиціонування. Вже зараз потрібно задуматись над тим, як ви будете позиціонувати свій бренд після перемоги. Чи це будуть окремі акценти, чи зміщення позицій та орієнтація на український ринок, а може глобалізація виробництва.

Знання, які ви отримаєте на курсі Спеціаліст з інтернет-маркетингу, дозволять вам легко і самостійно розробити комплексну стратегію розвитку веб-ресурсу. Навчіться створювати зручну структуру сайту, знаходити в соціальних мережах потенційних клієнтів. Зможете запустити рекламну кампанію і оцінити її продуктивність.

Детальніше про курс

Важливо зрозуміти, щоб знайти якесь креативне рішення, щоб ваш мозок «запустився» і почав працювати на повну силу, вам потрібен час.

Четвертий крок може здатись вам дещо дивним. Але зараз час взятись за аудиторію. Наразі впала активність на рекламних аукціонах. Це логічно, адже бренди не рекламуються, не інвестують у рекламу. І саме тому вона стала дешевшати і повернеться до нормального русла, ймовірно, лише після перемоги.

Зараз можна підписувати людей на ваші медіа: Telegram-канал, е-mail розсилку і так далі. Можна тестувати офери для майбутніх активностей. Наприклад, анонсувати першій сотні покупців якусь знижку чи подарунки після перемоги.

Навіщо це робити? По-перше, це дуже важлива психологічна річ і для вас, і для ваших покупців. По-друге, це хороший спосіб отримати аудиторію, яка підпишеться на вашу розсилку, Telegram-канал і так далі.

Це дуже допоможе вам в той момент, коли буде потрібно активно просувати бізнес, а вартість реклами почне стрімко рости, конкуренція буде вищою. А е-mail розсилка чи месенджер може дати і хороші охоплення, і порівняно дешевшу вартість за клієнта.

Від редакції. Читайте також «Бренд-комунікація в соцмережах під час війни».

І п’яте. Якщо ви думаєте після перемоги, або в найближчий час поки ще йде війна продавати на західні ринки, використовувати такі маркетплейси, як «Amazon», «Etsy», «eBay».

Зараз зробити це все стало простіше, адже система оплати PayPal полегшила умови роботи. Також змінює свою політику Stripes. Мабуть, найближчим часом будуть релізи про те, що ця система буде повноцінно підтримувати українських бізнесменів.

У будь-якому випадку реєстрація, наповнення карток на тому ж «Amazon», проходження різних верифікацій і так далі, займає багато часу. Навіть якщо ви зараз не збираєтеся продавати на західному ринку, то пройти всі етапи реєстрації, верифікації, наповнення ваших карток можна вже зараз. Адже в той момент, коли настане перемога, повірте мені, всі побіжать це робити.

Окремо нагадаю про важливість вивчення англійської мови і бажання працювати!

Від редакції. А ми нагадаємо сервіси, які допомагають вивчити англійську мову безкоштовно.

Можливості для безкоштовного вивчення іноземних мов

1. Busuu
Сервіс надає 90 днів преміум-підписки для вивчення всіх доступних мов.

2. Drops
Застосунок дає українцям доступ по преміум-версії на рік. Для того, щоб отримати безкоштовну підписку, заповніть форму.

3. Preply
Серіс скасував комісію для українців, а також створив спеціальну волонтерську допомогу у вивченні мов для тих, кто вимушений був покинути Україну.

4. Duolingo
Сервіс надав безкоштовне користування для українців. Також сервіс працює над тим, щоб українські студенти мали змогу безкоштовно проходити Duolingo English test (тест, який заміняє IELTS у багатьої університетах).

5. Ling App
Українці можуть користуватися сервісом безкоштовно протягом року. Для того, щоб отримати безкоштовну підписку, при реєстрації у додатку, вкажіть українську мову, як свою основну. 

6. Mondly
Сервіс надає безкоштовну підписку для вивчення 25 європейських мов для українців.