У нашій країні йде війна, війна, яку ми не обирали, але яку ми обов’язково виграємо. Кожен український бізнес допомагає армії та фронту так, як вміє і може. Робота та життя в країні тривають. Можливо, хтось подумає, що вести розмови про стан та розвиток бізнесу після війни зарано. Але країна та її економіка рухаються і повинні рухатись далі. 

Хтось змістив вектор у сторону допомоги, хтось перевозить серце компанії у безпечне місце, а ще частина компаній мусить працювати, адже від них залежить наш побут та виживання. Продуктові рітейли, частина інтернет-магазинів повертаються до роботи. Якщо перші два тижні більшість бізнесів жили питанням «Що робити зараз», то зараз все більше компаній та їх власників розмірковують над питанням «А що буде далі?».

Проаналізувавши історії країн в різні періоди розвитку, в тому числі під час та після війни, я сформував деякі закономірності й поради, які будуть актуальними для українського бізнесу після нашої перемоги.

Володимир Галика

Володимир Галіка, Managing Partner в NGN.agency, спікер конференцій SMM Day, лектор Академії інтернет-маркетингу WebPromoExperts, має 10 років досвіду роботи в локальних та мережевих агенціях на позиціях керівного директора та директора зі стратегій.

1. Після перемоги буде акселерація 

Тобто, всі процеси, в тому числі й економічні, рухатимуться дуже швидко. Бізнес буде запускатися або перезапускатися прискорено. І власникам компаній потрібно вже готуватись до цих моментів. По завершенні війни люди будуть якомога швидше хотіти «back to normal» – повернутись до нормального стану. Але звичного стану речей вже не буде. 

У новій реальності ми будемо апелювати терміном «back to now normal», тобто дуже швидкими змінами. У цьому випадку виграють та втримаються лише ті компанії, які будуть швидко змінюватися, включатися в процес та працювати.

  1. По-перше, це патріотично.
  2. По-друге, – економічно вигідно та прагматично.
  3. По-третє, час на прийняття рішень, розвиток проекту буде зменшено.
 

Попит на товари та послуги почне стрімко йти вгору вже на 3-4 тиждень після завершення війни.

2.  Робота для нації переможців 

Ми не будемо більше тими людьми, які за межами своєї держави мають пояснювати хто ми такі, що Україна – це не росія, не Польща і не типова країна після радянського союзу. Україну знатиме увесь світ як націю переможців, націю героїв, людей, що змогли зробити те, на що не стало духу у більш розвинутих, заможних країн. 

Саме зараз на фронті наші герої роблять все для того, щоб потім кожен з нас був часткою нації переможців. І в майбутньому цей фактор дасть для нас чимало можливостей – в тому числі й у роботі з західними ринками. 

Усі західні ринки, усі західні партнери та глобальні мережі будуть знати про Україну, що таке український бізнес, і обираючи певний продукт, приміром на «Амазоні», який зробили в Америці, Китаї чи в Україні, пересічний американець майже завжди буде обирати між США й Україною. А якщо такого товару немає в Америці, то він буде обирати український варіант. Окрім того, потужна самоідентифікація допоможе нам розвивати нові ідеї, бізнеси та залучати інвестиції. Такою вже буде наша ДНК – нація переможців.

3. Англійська мова та глобальні ринки 

Ці дві речі стануть взаємопов’язані. Саме зараз час братися за вивчення мови. Так, нам будуть давати фінанси, відкривати нові можливості, ми будемо людьми, яких бажатимуть бачити у своїх компаніях або людьми, з якими прагнуть скласти контракт. Але якщо ви не зможете пояснити свою цінність, ідею, думку через мовний бар’єр – це буде дуже-дуже сильний мінус.

Зрозумійте: усе, що відбувається зараз – це боляче, страшно і не виправдано. Але усе, що відбудеться – має бути зроблено не дарма. Щоб нашим дітям і нам далі жилося краще.

Так от, щоб стало краще – вчіть англійську. Нас будуть поважати, але давайте дивитися правді у вічі, українську заради нас ніхто не буде вчити на такому рівні, щоб працювати з нашими бізнесами.

Звісно, не варто забувати і про внутрішній ринок. Але після завершення бойових дій зайти на міжнародні ринки стане простіше. Це стосується не лише ІТ-компаній чи рекламних бізнесів. Такі зміни стосуватимуться і виробництва, і легкої промисловості та решти галузей. Вас будуть чекати на маркетплейсах, у вас будуть купувати, ми зможемо показати всім, що ми нація не тільки героїв, які можуть стати пліч-о-пліч у воєнний час. 

Ми покажемо всім, що ми нація, яка може героїчно працювати, робити дуже круті бізнеси, сервіси та продукти. Тобто, далі можна буде розвивати бізнес і локально, і глобально.

Можливості для безкоштовного вивчення іноземних мов

1. Busuu
Сервіс надає 90 днів преміум-підписки для вивчення всіх доступних мов.

2. Drops
Застосунок дає українцям доступ по преміум-версії на рік. Для того, щоб отримати безкоштовну підписку, заповніть форму.

3. Preply
Серіс скасував комісію для українців, а також створив спеціальну волонтерську допомогу у вивченні мов для тих, кто вимушений був покинути Україну.

4. Duolingo
Сервіс надав безкоштовне користування для українців. Також сервіс працює над тим, щоб українські студенти мали змогу безкоштовно проходити Duolingo English test (тест, який заміняє IELTS у багатьої університетах).

5. Ling App
Українці можуть користуватися сервісом безкоштовно протягом року. Для того, щоб отримати безкоштовну підписку, при реєстрації у додатку, вкажіть українську мову, як свою основну. 

6. Mondly
Сервіс надає безкоштовну підписку для вивчення 25 європейських мов для українців. 

4. Підтримка ветеранів

На жаль, з війни повернуться не всі наші герої. Але більшість з них приїдуть додому переможцями. А потім їм потрібно буде шукати звичайну роботу. У багатьох вона була до війни, але не факт, що після того, як люди повернуться зі служби, вона залишиться. Зміни можуть бути незворотними. Але є успішні приклади роботи з героями. Приміром, в Америці вже існує дуже сильний тренд з підтримки ветеранів.

Є компанії, які спеціалізуються на підтримці ветеранів, благодійні фонди.  Також є масові тренди, коли співробітники компанії знають, що вона допомагає ветеранам чи в цьому бізнесі працюють ветерани. В Україні теж набувають популярності такі тренди. А після війни вони можуть стати масовими.

Вже нині я звертаюсь до представників та власників бізнесу із закликом та патріотичним завданням – знайти роботу ветеранам, знайти роботу сім’ям ветеранів, допомогти їм стати на ноги. А також – подбати про ті родини, які залишились без годувальників, про мирних жителів, які кинули домівки та роботу і поїхали туди, де спокійніше. Їм теж треба буде допомогти. Сприймайте це і як акт доброти і як справу задля власної користі. Адже бізнеси, які залучатимуть до роботи героїв у майбутньому, матимуть шанс на великий успіх, а населення всіляко сприятиме своїм героям коштами, професійними можливостями та людською підтримкою.

Зросте й попит на навчальні програми. Адже люди матимуть можливість змінити своє життя, навчитись робити те, що раніше не виходило чи на що бракувало часу. Підтримка, перекваліфікація, навчання з урахуванням мовних курсів та виходами на глобальний ринок – тренд післявоєнного часу, який можна буде успішно капіталізувати.

5. Орієнтація на ком’юніті 

Зокрема, на маленькі ком’юніті. Після Майдану був тренд індивідуалізації, мова йшла про те, що починати зміни варто з себе. З часом він втратив свою актуальність. Але незабаром нас очікує новий тренд, який буде орієнтуватись не на одну особу, а на групу осіб – сусідів, людей зі спільними інтересами, які крім таких спільних рис мають бізнес, управляють соціальними програмами і можуть бути корисними.

Звичайно, капіталізувати на одному ком’юніті буде важко, але якщо ви будете підтримувати і орієнтуватись у своїй комунікації, бізнесі на декілька таких спільнот, у вас все буде добре.

6. Виробництво буде зростати 

Виробництво в країні після війни буде зростати. Поряд з ним розвиватимуться бізнеси, пов’язані саме з виробництвом. Продажі, ритейл теж працюватимуть у своїх нішах, але у виробництві цей скачок вгору буде просто неймовірно стрімким. 

Особливо це стосуватиметься галузей легкої промисловості, виробництва одягу, взуття, меблів – тобто, тих товарів, що матимуть попит під час відбудови країни. Українське виробництво та бренди отримають однозначну підтримку.

7. ІТ-напрямки та інтернет-маркетинг

У галузі ІТ, в принципі, вже все добре, а буде ще краще. Ринок та спільнота фахівців продовжуватимуть рости, особливо у частині виробництва. Тим, хто займається рекламою, доведеться трошки перекваліфікуватися. 

Зокрема, якщо раніше ви були націлені на роботу виключно з великими бізнесами та компаніями, то тепер, щоб допомогти країні і найголовніше, щоби допомогти собі, вам треба бути готовими працювати з маленьким та середнім бізнесом, який дуже швидко буде рости. Подумайте вже про те, що ви зможете запропонувати таким виробництвам, які будуть дуже швидко рости.

Знання, які ви отримаєте на курсі Спеціаліст з інтернет-маркетингу, дозволять вам легко і самостійно розробити комплексну стратегію розвитку веб-ресурсу. Навчіться створювати зручну структуру сайту, знаходити в соціальних мережах потенційних клієнтів. Зможете запустити рекламну кампанію і оцінити її продуктивність.

Детальніше про курс

8. Фінансовий фактор

Гроші будуть, але в першу чергу, направлені на виробництво. Інвестиції, направлені на запуск заводу та рекламної агенції, дещо різняться. Але я сподіваюсь, що для більшості галузей будуть доступні фінансові інструменти у вигляді кредитувань, довгих кредитних ліній з погашенням на 30, 40, 60 днів. Усі розуміють – рекламу треба не лише оплатити та розмістити, а й окупити. 

Перезапуск рекламної агенції – це не лише про лого чи меседжі. Вам будуть потрібні люди та мізки. Рекламне агенство на відміну від заводу може працювати без офісу. А заводу потрібні цеха, обладнання, апаратура і так далі – ось для цього буде надаватися доступ до швидких та дешевих грошей.

9. У кожному домі буде свій стартап

Я думаю, навіть на кожному поверсі буде свій стартап. Пам’ятаєте той стартап, який ви з друзями обговорювали за «чаркою кави»? Ось після настане той самий час для його втілення. 

Нашу країну будуть дуже підтримувати, а це означає, що ми матимемо чимало можливостей запустити свої стартапи. Звісно, на піку цієї популярності хтось спіймає вдачу за хвіст, а хтось прогорить. Але інвестиційні венчурні компанії по всьому світові наразі дуже не проти ідеї отримати з часом у своєму портфоліо якийсь український стартап. Чому? Тому що Україна – це круто. А отже, це даватиме ріст для акцій, перспективи розвитку та нові можливості.

10. Спекуляції

І десятий пункт. У всіх речах, про які ми говорили вище, я впевнений. Але останній фактор – це мова про спекуляції. Ми не знаємо, скільки людей з тих, хто перетнув кордон, повернеться додому. Спираючись на історичні дані приблизно 70-75% тих людей, які зараз виїхали, повернуться, і відбудеться це протягом двох-трьох років. Ще 30% залишиться за межами рідної країни, переважно це будуть люди 45+, 50+.

Головне – ми отримаємо свідому та згуртовану націю, готову працювати та відновлювати свою економіку. На очах у всього світу. Пережити усі наслідки війни ми зможемо за 4-5 років, не раніше. Через 4-5 років ми будемо жити набагато краще ніж ми живемо зараз з точки зору економічної, з точки зору соціальної, з точки зору просто того, що відбувається в нас у голові. 

Ті люди, що повернуться з-за кордону, приїдуть з фінансами, зв’язками, ідеями та бажанням змін. Я вірю в цих людей!

І знайте. Ми обов’язково переможемо. 

Слава Україні!