Стаття буде корисна власникам інтернет-магазину, маркетологам та копірайтерам. Ви дізнаєтеся про те:

  • Чим відрізняються інтернет-магазини один від одного.
  • Які тексти потрібні кожному інтернет-магазину.
  • Як писати тексти для інтернет-магазинів.
 

Почну з капітанського твердження: завжди думайте про покупців!

Чому це важливо? Тому що магазини вигадані для того, щоб вирішувати проблеми клієнтів, а не створювати їх. І тому від того, наскільки добре ви розумітимете, що хвилює вашого покупця, настільки успішним буде ваш бізнес в інтернеті.

Чим відрізняються інтернет-магазини один від одного

Для початку умовно розділимо інтернет-магазини на два великі типи.

Перший тип – це монстри мега- і гіпермаркети. Це інтернет-магазини, в яких понад 1 000, 10 000 чи 100 000 товарів. Такі інтернет-магазини торгують, як правило, товарами різних брендів, від іграшок до техніки. Дуже складно прийти на ринок з неунікальними товарами та подавати їх, як унікальні. Такий підхід не має сенсу. Зазвичай у мегамаркеті покупець вибирає товар за ціною, зручними умовами оплати/розстрочки, дивиться на умови доставки, на гарантію. І тут є де відбудуватися від конкурентів. Під час підготовки текстів пам'ятайте, що товари у великих магазинах не унікальні. Шукайте переваги для покупця в іншому.

Другий тип – це «камерні» інтернет-магазини, з невеликою кількістю унікальних або досить дорогих товарів. Унікальні – часто зроблені своїми руками, або це магазин самого виробника. Таких товарів не десятки і не сотні на ринку, часто вони знаходяться в цьому одному конкретному магазині і більше ніде. Іноді ці унікальні товари можуть бути новими на ринку. У цьому випадку копірайтер має змогу сформувати у покупця потребу у новому товарі.

Які тексти потрібні кожному інтернет-магазину

Перший тип – це мега- та гіпермаркети. Ви вже зрозуміли, що важливий не розмір. Важливо, чим торгують. Це товар, який не є унікальним, і тоді конкуренція проходить за умовами роботи магазину.

monster mega and hypermarkets

Що порівнює цільова аудиторія:

  • ціну,
  • зручність,
  • терміни доставки,
  • різні способи оплати,
  • наявність гарантії,
  • можливість повернення,
  • інші умови.
 

monster mega and hypermarkets

Головне, що має бути показано у текстах для таких магазинів – саме ці параметри, що впливають на рішення про покупку. Ви повинні описати певні переваги, і тоді у вас куплять.

Другий тип – це магазини з ексклюзивними товарами.

chamber internet shops

Пряма конкуренція товарів між собою: якість, зовнішній вигляд, склад. Наприклад, пледи ручної роботи великої в'язки будуть різні, індивідуальні. Про це треба писати в описі товару.

examples of MI type

Що ще треба писати? Чим відрізняються ваші товари від аналогів. Якщо ви кажете про те, що у вас суперякість, дайте конкретику. Опишіть, які матеріали ви використовуєте або яке унікальне виробництво ви налагодили тощо.

Якщо товар зовсім новий, не забудьте розповісти про вигоди від використання, привести докази цих вигод. Покажіть, який біль закриває продукт. Тому що для людини може бути не очевидно, навіщо їй потрібен цей товар, навіщо його купувати.

what is important to show in the texts

Останнє щодо цих двох розмежувань. Не треба думати, що ці речі принципові. Тобто в текстах для магазинів першого типу має бути лише те, що зазначено у лівій колонці, а для магазинів другого типу – лише те, що зазначено у правій колонці.

Насправді це потрібно поєднувати. Тримати у голові. Але коли ви вибудовуватимете логіку конкурентних переваг, зверніть увагу на відповідні групи. Це буде важливо для ухвалення рішення вашим потенційним клієнтам.

Бажаєте стати королем інтернету? Курс «Контент-маркетинг» – саме для вас. Ви навчитеся створювати цікавий та залучаючий контент. Навчіться працювати із заголовками, зробите матеріали сайту віральними. Ви зможете аналізувати дієвість контент-маркетингу. Пам'ятайте, що контент – король інтернету.

Детальніше про курс

Які ж тексти потрібні кожному інтернет-магазину

Види текстів, які мають бути у будь-якому інтернет-магазині:

  • тексти, що продають, для статичних сторінок;
  • новини та акції;
  • тексти категорій;
  • картки товарів;
  • корисні статті.
 

Що включено в поняття «тексти, що продають» для загальних або статичних сторінок:

текст для головної сторінки, текст про магазин, виробництво, оплата та доставка, гарантії, заперечення/FAQ та контакти. Всі вони важливі для прийняття рішення вашими клієнтами. Особливо для тих, хто прийшов на вашу сторінку вперше і з вами раніше не взаємодіяв. Він ще не мав позитивного досвіду. І зараз він хоче вирішити, замовляти у вас товар чи ні.

Чому ці тексти такі важливі?

Ви знаєте, що є таке поняття, як ланцюжок продажів. І всі ці тексти закривають кожен етап цього ланцюжка. У таблиці показано, як усе відбувається. Для початку дивіться перші дві колонки.

chain of texts a chain of sales

Перша мета – привернути увагу. З цим завданням справляється текст на головній, якщо розглядати глобально весь сайт загалом. Далі потрібно обов'язково показати вирішення проблеми, підвести до потрібного висновку, викликати довіру, зняти заперечення та закликати до дії. Кожна сторінка вашого сайту, вашого інтернет-магазину може закривати ту чи іншу мету або декілька відразу. Тоді всі пункти з першої колонки будуть входити в один текст, що продає. Наприклад, у текст про магазин, в якому можна все це показати, а далі розшифрувати.

Третя колонка у таблиці – це картка товару. Картка товару повинна закривати весь ланцюжок продажу, всі цілі. Тому що часто людина шукає у пошуку конкретний товар і приходить на сайт одразу на нього. І дуже важливо зробити все, що потрібно, усередині картки товару. Використовуйте, крім тексту, картинки, відео, відгуки.

Ця таблиця допоможе вам перевірити, чи всі етапи ланцюжка продажу закриті у вашому магазині, і чи закриті вони кожною конкретною карткою товару.

Від редакції. Читайте також статтю «Які тексти для інтернет-магазинів працюють на ваші продажі?».

Як писати тексти для інтернет-магазинів

conduct reconnaissance

Може, вам це здасться банальним, але все, з чого починається будь-який бізнес, будь-який маркетинг, написання будь-яких текстів – це розвідка. Ось три важливі пункти, без яких починати роботу марно:

  1. Знання цільової аудиторії.

  2. Розуміння конкурентів, стратегії конкурентів.

  3. Розуміння своєї УТП.

 

Саме з цього ви починаєте. Тільки потім можна приступати до розробки структури та написання будь-якого тексту. Якщо тексти вам пише копірайтер, то заповнюйте бриф разом із ним, немає часу писати – розмовляйте Скайпом. Виконавець повинен знати всі особливості вашого бізнесу, товару, його переваги, можливості. І бачити правду щодо пропозиції конкурентів. Тільки тоді він зможе написати добрий текст із правильними акцентами.

Ось структура тексту, що продає. Ця структура закриває всі ті пункти, всі ті цілі, які були у нашому ланцюжку продажів:

  1. Заголовок. Проблема/підстроювання.

  2. Рішення – УТП-офер.

  3. Вигоди вашого рішення.

  4. Докази. Продаж ціни.

  5. Заклик до дії (додаткова стимуляція).

 

Окремо звертаємо увагу на пункт «Докази». Докази дуже залежать від типу вашого магазину та вашого товару/послуги. У кожному конкретному випадку це може бути щось із цього списку або навіть кілька пунктів одразу:

  • Технологія роботи / програма / розрахунки.
  • Відгуки та кейси.
  • Наші клієнти / вже замовили.
  • Регалії ваші/компанії (досвід, кількість проектів, цифри).
  • Гарантії.
  • Робота із запереченнями.
 

Щодо відгуків: незважаючи на розмови про те, вірять їм чи не вірять, але відгуки шукають і чекають. І зараз інтернет-магазин, в якому немає жодного відгуку, виглядатиме дивно.

Інформація про поточних клієнтів, кількість клієнтів, якісь регалії вашого бренду/магазину буде доречна в тексті «Про компанію».

Гарантії, робота з запереченнями можуть бути включені як в окремий текст, так і в текст про компанію, а також у тексти карток товару.

Тексти для головної сторінки

Текст для головної сторінки інтернет-магазину не повинен бути великим. Не кожний потенційний клієнт потрапляє на головну. Найчастіше клієнти заходять із пошуку відразу на сторінку товару. Але якщо клієнт сюди перейшов, то мусить зрозуміти, куди він потрапив, чим торгує інтернет-магазин. Текст на головній повинен привертати увагу. Публікувати на головній якийсь величезний шматок тексту на 3-4 тисячі знаків немає сенсу ні з погляду просування, ні з погляду користі для вашого потенційного покупця.

examples for the main

Тому для головних сторінок інтернет-магазинів краще писати невеликі тексти до 1000-1500 знаків. Важливо показати, куди потрапила людина, розповісти, що у нас є, де це знайти, та запросити до подальшої взаємодії з магазином.

Обов'язково даємо заклик до дії. Заклик до дії у тексті, який розповідає про магазин загалом, це не «Купуйте!». Запрошення «Перейдіть на сторінку», «Погляньте» або «Звертайтеся до нашого експерта/консультанта» буде доречніше.

Статичні сторінки – головну, текст про компанію – ви можете періодично оновлювати.

examples for the main

Тексти для блоку «Новини»

Наступний блок – це «Новини». Є інтернет-магазини, де новини – це одне речення: «Ура, до нас приїхали нові товари!». Люди цілком серйозно публікують такі речі, вважають, що ця інформація важлива, або що це – просування.

example news

Насправді «Новини» – це такий самий робочий блок, як і всі інші тексти.

Про що там можна розповідати: про акції та знижки, про нові бонуси, які ви придумали, про нові колекції. Тільки не фразою «Ура, у нас нова колекція!», а розповіддю про особливості цієї колекції, виробника, матеріали, дизайн, переваги, про те, що вона є тільки у вашому магазині.

Новини пишуться за принципом перевернутої піраміди. Це означає, що у заголовок виноситься основна вигода. Наприклад, знижка або інтрига, або щось нове – будь-яка фраза, де є слово «новий». Наприклад, новий вступ, нова колекція. Це привертає увагу. У першому абзаці пишете саму суть цієї новини, а далі у тексті розшифровуєте.

Такі новини легше читаються, привертають увагу та цікаві вашим користувачам.

Зазвичай питають, як часто потрібно публікувати новини. Для середнього магазину рекомендується 1-2 рази на тиждень. Якщо у вас величезний магазин, де зібрано багато брендів, які самі акціонують, дають якісь товари зі знижками, можна щодня публікувати нову акцію від якогось бренду, тому що він дав знижку.

Якщо у вас невеликий магазинчик, особливо другого типу, буде достатньо одного разу на тиждень. Достатньо навіть однієї новини на 2 тижні. Нехай це буде справді якісний матеріал, важливий, цікавий для вашої цільової аудиторії.

Приклад поганої новини: «На нашому сайті з'явилася нова сторінка». Зверніть увагу на нову сторінку по-іншому. Пишіть про те, які там класні товари, але не банально. Ще приклади: «Ми переїхали у новий офіс» або «У нас змінилося складське приміщення». Це нецікаво покупцю. На сторінці магазину в соціальних мережах така новина допустима, якщо її цікаво обіграти, а на сайті не варто збирати таку інформацію.

Чудовий привід для новин, для акцій – це свята. Усі люблять свята, усі люблять отримувати подарунки. Продумуйте якісь святкові акції та пишіть про це.

У цьому випадку в людей з'являється довіра до вас. Вони розуміють, що акція проводиться на честь свята. Якщо ви просто напишете, що вирішили скинути 100 гривень із ціни товару, це викличе лише недовіру. Чого це раптом? А перед святами люди завжди чекають на знижки та охочіше вірять у якісь добрі речі.

Тексти для карток товарів. Як зробити картки товарів зручними для користувачів та унікальними для пошукових систем

Що важливо? Що обов'язково має бути у кожній картці товару:

  • Максимум інформації щодо товару.

  • Таблиці показників.

  • Унікальні картинки.

  • Відгуки.

 

Обов'язкові елементи картки залежить від типу магазину.

Дайте максимум інформації щодо товару, зберіть все, що повинні. Якщо товари не ваші, не унікальні, зберіть у виробника всю інформацію, обробіть її. Шукайте інформацію у ваших конкурентів, у будь-якому випадку ви її викладатимете по-своєму.

Підготуйте опис: всі важливі для ухвалення рішення характеристики, розміри, фото, відео. Для того, щоб опис сприймався унікальним для пошукових систем, можна використовувати таблиці параметрів, які не будуть повторюватися. Або картинки після деякої обробки (можна зробити легкий колаж або невеликий ресайз).

do not forget the criteria of the decisions taken

Картинки важливо правильно назвати за допомогою ключових слів. Якщо у вас не унікальні товари, то думаю, ви знаєте, як це робити. Товари не унікальні, але картинки дають виробники, тому їх можна обробляти.

card format

До кожної картки товару додайте відгуки. Це корисно для ваших користувачів і робить картку товару унікальною. І обов'язково, коли ви це пишете, враховуйте тип магазину.

Коли товари не є унікальними, людям дуже важко писати, бо незрозуміло, як і що унікалізувати. У жодному разі не потрібно повністю копіювати текст із сайту конкурентів. Робіть хоча б легкий рерайт, шукайте форми, що дозволяють зробити текст унікальним для пошукових систем хоча б на 60-70 %. Все інше можна добрати, додаючи фотографії з унікальними назвами, прописуванням тегів та ін.

Коли інтернет-магазин великий і товарів дуже багато, часто дають поради про те, що потрібно описувати кожен товар, вигоди, переваги, мало не розповідати історії. Але насправді, якщо товарів дуже багато, то щоб написати такий текст, потрібен час і гроші. Текст від хорошого копірайтера з вигодами, перевагами вартує немало. Розрахуйте свій бюджет.

Втрата часу – це також серйозний ризик. Іноді потрібно ставити товари якнайшвидше, щоб отримати якусь конкурентну перевагу. В цьому випадку достатньо робити тексти унікальними для пошукових систем на 60-70 % і далі набирати унікальність іншими параметрами.

Ваші потенційні клієнти і так знають, що критерії скрізь однакові. Немає сенсу вигадувати вигоди. Покупці цього не читатимуть. Їх цікавлять конкретні показники.

Тексти для розділів та категорій

texts for sections and categories

На сайтах інтернет-магазинів такі тексти перетворюють на «сео-звалище». Туди виносять мільйон абсолютно кривих ключів, яка неможливо прочитати. Класичний приклад: «пластикові вікна Москва купити». Не робіть цього. Тексти для розділів також читають ваші потенційні клієнти.

Навіщо на сайті інтернет-магазину потрібні статті

Навіщо використовують корисний контент?

По-перше, для збільшення кількості запитів за ключовими словами, які не відносяться до таких, що продають. Тобто для другорядних ключів, низькочастотних запитів. По-друге, корисний контент використовують для контент-маркетингу.

Контент-маркетинг – це залучення цільової аудиторії за допомогою корисного контенту. Спочатку людина приходить до вас на сайт, щоб дізнатись, як вирішити свою проблему. Тільки потім, коли вона розуміє, що вам можна довіряти, що ви дбаєте про потенційних клієнтів, вона прийде до вас і за покупкою. Це ще один вид просування.

Якими мають бути корисні статті? Вони повинні вирішувати проблему клієнта, відповідати на його запитання, містити нову інформацію та частку експертності. Не треба писати для першокласників. Давайте поради, але не треба, щоби це були поради Капітана Очевидність. Важливо стежити за описом, форматом тексту та візуальною привабливістю. Тексти мають бути такими, щоб їх хотілося читати.

how to select high-quality content

Про які статті я говорю? Найпопулярніші формати статей для інтернет-магазинів – це інструкції, огляди (причому огляди можуть бути як у текстовому форматі, так і у відеоформаті), поради експертів, це статті «how to» (7 способів зробити щось). Наприклад, для інтернет-магазину дитячих товарів чудовий вибір – огляд колясок.

Теми для статей продумуються, виходячи з користі, інтересів нашої цільової аудиторії.

popular formats

Корисні тексти можуть продавати, але, як зараз кажуть, нативно (завуальовано). У статті не буде продажу товару, але якесь із питань вона може вирішити. Наприклад, стаття може зняти заперечення або викликати довіру до ваших товарів, якщо це буде історія або якийсь кейс.

examples of topics

Запис вебінару: