Ми сьогодні будемо говорити про основні помилки в Adwords. Будемо говорити про стратегію, про маркетинг. Це фундаментальні речі, які стосуються будь-якого рекламного каналу. Google Adwords для нас, насамперед, це рекламний інструмент. І будемо говорити про те, що передує самим помилкам.

Під час спілкування з людьми я переконався, що кожен по-своєму розуміє поняття маркетинг і реклама.

unifie_terms

Це визначення маркетингу дав Серхіо Займан, маркетинг-директор корпорації "Coca-Cola".

Ми повинні продавати якомога більше, якомога частіше, тобто збільшувати кількість повторних продажів. І продавати за якомога вищою ціною. Тобто намагаючись підвищувати собі прибуток. Не демпінгувати, як дуже часто роблять бізнесмени-початківці, які не володіють складними маркетинговими стратегіями, а навпаки.

Мета маркетингу - продавати товар з хорошим для вас прибутком.

Реклама - це платний інструмент досягнення маркетингових цілей.

Google Adwords - це рекламний, або інакше маркетинговий інструмент. З його допомогою ми намагаємося досягти наші маркетингові цілі або бізнес-цілі компанії.

Чому стратегія важливіша за тактику?

Дуже часто клієнти починають не зі стратегії, а з тактики.

Вони відвідують вебінари, семінари, конференції, спілкуються з іншими людьми, і, не маючи стратегії, чують про якісь кейси, успішні досвіди роботи, цікаві нововведення, сервіси і намагаються застосувати це у своєму бізнесі. І бігають від тактики до тактики.

Для мене, як для маркетолога, будь-який рекламний інструмент - це тактичний інструмент.

Стратегія - це план використання цих інструментів. У ній потрібно визначити стратегічну мету, точку Б, куди ви хочете прийти. Необхідно також чесно визначити свою точку А, де ви перебуваєте, які є ресурси, обмеження: часові, грошові. Тобто найпопулярніші обмеження, які існують.

І під ці ресурси, під пункт А, для пункту Б набираються необхідні рекламні інструменти.

Наприклад, двигун. Ми всі знаємо, що реклама - двигун торгівлі. І контекстна реклама дуже важливий двигун торгівлі в інтернет-маркетингу.

На прикладі такого двигуна уявіть, що вам потрібно кудись дістатися. Як часто чинять власники бізнесу? Вони починають підбирати двигун, тому що їм треба кудись доїхати. Але, які критерії вибору двигуна у нас будуть?

Для того, щоб нам вибрати двигун для нашого транспортного засобу, нам потрібно зрозуміти, куди ми хочемо дістатися. Які дороги там існують.

Можливо, нам потрібен двигун не для автомобіля, а для літака, щоб перелетіти якусь важку ділянку. З цієї алегорії зрозуміло, що хоча реклама і двигун торгівлі, але, щоб підібрати правильний рекламний інструмент, треба розуміти, куди ми хочемо прийти і що ми хочемо продавати.

Тобто необхідно визначити точку А, це продукт, це реальна ситуація на ринку, це ваші конкуренти, це ваші переваги, ваші недоліки, це те, за рахунок чого ви можете обійти конкурентів. І далі ми поговоримо про це в розгорнутому вигляді і стосовно інструментів Google Adwords, стосовно стратегій.

Google AdWords як рекламний інструмент

GA_as_marctool

Для клієнта він має вигляд цілого інструменту, а для фахівця він являє собою кілька різних двигунів: автомобільний, ракетний, мотоциклетний тощо.

Чому Google Adwords має такий вигляд очима фахівця?

Google Adwords, це складний інструмент, який дуже сильно розвинувся за останні кілька років. І якщо років 7-8 тому клієнти приходили в агентство і говорили, що їм потрібна контекстна реклама, то складався список ключових слів під якісь певні послуги або продукти. Потім запускалася реклама. Налаштувань там було не багато.

Зараз Google Adwords - це величезний ресурс, звідки можна працювати і з пошуковою рекламою, рекламою на інших сайтах, реклама в Gmail, YouTube. Цей інструмент являє собою об'єднання декількох достатніх двигунів. І клієнту потрібно конкретно розуміти, що йому потрібно для його бізнесу. І фахівець тут, звісно, на допомогу клієнту.

risks_and_dangeroes

GA_2016

Він дуже сильно ускладнився, розвинувся. І найголовніше, частка трафіку, який проходив через Google Adwords, збільшується щороку, і тренд буде тільки посилюватися.

Чому зростає частка продажів з контекстної реклами?

Ви маєте розуміти, що корпорація Google заробляє не з безкоштовного пошуку, а з контекстної реклами. І якщо 6-7 років тому через SEO трафік, безкоштовний органічний трафік йшло 70-80% трафіку, через контекст до 10-15%, то корпорація Google робила все, для того щоб цей трафік потихеньку відкушувати.

Однозначно, вони будуть робити все більше і більше нововведень, які будуть забирати цей трафік з SEO каналу. Одне з останніх нововведень те, що вони збільшили кількість позицій у видачі вгорі, над результатами SEO, з 3 до 4. Це ще більше вплинуло на збільшення частки трафіку з контекстної реклами.

Колись зверху взагалі не було оголошень, були тільки оголошення праворуч. Тоді на контекстну рекламу припадало близько 2% трафіку.

Тобто якщо ви не задіюєте контекстну рекламу, або ви її не використовуєте на максимальних можливостях або на близьких до максимальних можливостей, то претендувати на лідерство у вашій ніші вам буде неймовірно важко.

Якщо ви відпускаєте контекстну рекламу і даєте її конкурентам, то зараз це рівносильно тому, що ви віддаєте лідерство у вашій ніші.

 

Це ті висновки, які можна зробити з тенденції розвитку Google Adwords загалом.

click_dynamic

На графіку ви можете побачити, як змінювалася вартість кліка по одному з наших клієнтів з січня 2011 року по грудень 2017 року.

У середині, 1 березня 2014 року вартість кліка була 1,63 копійки, і за останні 2 роки вартість кліка зросла до 9,5, 8 гривень.

Про що це говорить?

Примітно, що активне зростання було якраз у момент падіння продажів, падіння економіки, зниження загальної кількості клієнтів у бізнесу.

Відразу скажу, що це графік із тематики авіаквитків. Це та сфера, де реально впали продажі у 2014 році.

З досвіду, не раз спостерігали, коли падають продажі, що роблять конкуренти?

Конкуренти застосовують найпростіший і найвідоміший для них спосіб, щоб компенсувати якось продажі. Вони починають підвищувати середню ціну за клік. Це нерозумно, оскільки від вартості кліка тільки зростають витрати у всіх гравців.

Є багато інших способів підвищення продажів. Потрібно над ними думати, над ними працювати до моменту настання кризи і падіння попиту, падіння продажів.

Але загалом тенденцію видно. Ця тенденція зберігається і в інших нішах діяльності. Знову ж таки, це пов'язано з тим, що корпорації Google це вигідно. Вони роблять так, щоб через Adwords йшло якомога більше грошей.

Вчіться працювати з високою вартістю кліка. Тобто низької вартості кліка, напевно, вже не буде ніколи в Adwords. Ба більше, поставте собі запитання, а що станеться з вашим бізнесом, якщо ціна кліка зросте на 20, на 50%, на 150%?

Як ми бачимо тут, зростання відбулося десь на 30-350%.

Які є способи роботи з трендом збільшення вартості кліка?

Для того, щоб підвищувати конверсію, необхідно працювати над сайтом. Зі зростанням конверсії ви компенсуватимете збільшення вартості продажу через зростання вартості кліка.

  • Ви можете вичавлювати більше з тих клієнтів, які є у вас зараз. Робіть допродажі, підвищуйте середній чек.
  • Збільшуйте відсоток повторних продажів.
  • Працюйте над брендом, лояльністю, впізнаваністю.
  • Знижуйте витрати, знижуйте витрати насамперед на контекстну рекламу.  

Але, знижуйте витрати на контекстну рекламу обдумано. ШУКАЙТЕ РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ. А саме. Ви повинні дуже детально проводити аналітику і дивитися, які способи реклами для вас не рентабельні, а які рентабельні. І спрямовувати бюджет на контекстну рекламу саме туди, де у вас велика рентабельність.

reality_today

Яка реальність на сьогодні крім того, що збільшується вартість кліка в контекстній рекламі? Це призводить до посилення конкуренції та збільшення середньої вартості кліка. Це призводить до того, що настає негативний поріг входу.

Якщо раніше компанії в багатьох нішах могли стартувати і з першого місяця отримувати прибуток, то зараз доводиться затягувати паски багатьом компаніям, які хочуть увійти в ринок контекстної реклами. У них раніше не було контекстної реклами, вони її запускають, більшість клієнтів з першого місяця реально зазнають збитків. І дуже добре, якщо в якихось конкурентних нішах вдається вивести компанію з першого місяця на нуль, до порога рентабельності.

Це збільшує ще й період окупності. Бувають ніші, ті ж авіаквитки, туризм, де поріг входу 4-5 місяців мінімум, для того щоб досягти хоча б порога рентабельності.

Компаніям доводиться працювати на межі рентабельності і гратися з LTV.

LTV - це той дохід, який клієнт залишає за весь цикл життя. Його можна збільшити за рахунок допродажів. Кроссейли, апселли робити, повертати клієнтів у компанію, збільшувати відсоток клієнтів, які будуть повертатися до вас.

 

Це все збільшує LTV, збільшує дохід.

Виникає така обов'язкова вимога для успіху - знання фахівцями принципів маркетингу. Якщо раніше було досить просто налаштувати рекламну компанію, і за відсутності конкуренції можна було отримувати трафік на сайт. Цей трафік дуже успішно конвертувався, оскільки особливо конкуренції не було.

Зараз, у конкурентних нішах, без знань маркетингу дуже важко залучити цільового клієнта. Аудиторія починає сегментуватися в конкурентних нішах, кожному потрібно щось своє. Не кожен бренд здатен задовольнити велику частку цільової аудиторії.

Часто доводиться в оголошенні писати ті вигоди і конкурентні переваги, які конкретно застосовні до бізнесу нашого клієнта.

Якщо раніше можна було писати загальні слова, які підвищували CTR, які давали низьку вартість кліка, багато трафіку, то зараз уже не стоїть завдання гнатися за високим CTR.

Звичайно, високий CTR це добре, він впливає на якість, впливає на кількість трафіку, який ви отримуєте.

Проте, вже потрібно дотримуватися балансу, робити релевантне для того, щоб залучати не всіх і вся, а для того, щоб на це оголошення клікав конкретно той клієнт, який підходить під бізнес вашого клієнта. Але, це якщо ми говоримо про конкурентні ніші.

Як підвищити ймовірність успіху та мінімізувати ризики?

Ми проговорили багато страшилок, але є рішення для того, щоб домогтися успіху.

Стратегічний підхід

strategy_approach

Найголовніше - застосовуйте стратегічний підхід до контекстної реклами.

Сенс стратегічного підходу полягає в тому, щоб усі дії підпорядковувалися єдиній меті. У вас є чітко визначена мета, є розуміння маркетингу проєкту, чи то ваш проєкт, чи то клієнта. І всі рішення пропускаються через вашу стратегічну мету.

Якщо вони наближають вас до цієї мети, ви їх застосовуєте, впроваджуєте. Якщо ні, ви їх не впроваджуєте. Якщо ви не знаєте, ви експериментуєте, оцінюєте результат і ухвалюєте підсумкове рішення, зберігати чи ні.

Які є основні помилки в Google Adwords?

Поки що це помилки, які не стосуються особливо акаунта Google Adwords, але це дуже важливі помилки, з якими нам доводиться стикатися регулярно.

1. Незнання своєї цільової аудиторії

Мета будь-якого бізнесу задовольнити потребу свого цільового клієнта. Тому дуже важливо знати портрет своєї цільової аудиторії.

Якщо говорити коротко, то є певні ознаки:

  • демографічні
  • географічні
  • економічні
  • культурні
  • психографічні  

Психографічні ознаки найсильніше впливають на успіх вашого маркетингу.

Оскільки демографія говорить лише про фізичні характеристики, географічні - де проживає, яка стать, який вік, то психографіка відповідає на конкретне запитання: чому купують ваш продукт. Який біль у ваших клієнтів, яку проблему вони розв'язують за допомогою вашого продукту, які страхи, які занепокоєння під час купівлі вашого продукту в них є.

Відповідаючи на ці запитання, складаючи психографічний портрет вашої цільової аудиторії, ви знайдете дуже багато у себе відповідей. І всі ці відповіді можна застосовувати далі в рекламних оголошеннях. Як на посадковій сторінці, так і в оголошеннях на Google Adwords.

Вони дають дуже хорошу конверсію. Там не буде шалений CTR, але там буде конверсія продажів. Оскільки, якщо ви дізнаєтеся, яку проблему споживача ви розв'язуєте, і напишете про це в оголошенні, то цільовий клієнт клікне саме на вас.

Приклад із малого бізнесу.

Якщо у вас СТО, якщо ви спеціалізуєтеся на ремонті двигуна більше, ніж на ремонті ходової. Вам такі клієнти цікаві. У вас більше портфоліо, кейсів на сайті. У вас кращі ціни.Ви можете написати за загальним запитом, зробити акцент на ремонті двигуна. Щоб той клієнт, який шукає саме ремонт двигуна, клікнув на вас.

Зазвичай за загальними запитами не робиться якийсь акцент. В даному випадку, за старими правилами роботи просто обігрувався б сам загальний запит.

2. Слабкий маркетинг

слабый маркетинг

Наступна велика помилка - це слабкий маркетинг. Відсутність УТП (унікальної торгової переваги)

Будь-який бізнес зобов'язаний мати УТП, який буде для нього головною відмінною ознакою серед конкурентів. УТП це наріжний камінь, навколо якого вибудовується ваша маркетингова стратегія.

Якщо у вашого бізнесу є УТП, то воно має бути на посадковій сторінці, також воно має застосовуватися в оголошенні.

Аналогічно конкурентні переваги. Вони мають бути на посадковій сторінці і також застосовуватися в рекламних оголошеннях Google Adwords.

Приклад УТП:

utp_example

KASA.IN.UA відразу на сайті вгорі заявили себе як лідера.

Приклад УТП ЖК Львівський: Квартири в 2 км від Києва від 16 157 у.о. Цілком інформативна УТП.

Сенс УТП у тому, щоб клієнт, прочитавши його, зрозумів основні ваші вигоди та переваги.

Приклад іншого УТП:

utp_example_2

Перший скрін це "Тканини оптом і в роздріб від 1 метра до 7 кілометра!"

3. Непорядки з воронкою продажів

sale_hur

Ще одна дуже популярна помилка - не відстежується воронка продажів.

Перш ніж оптимізувати роботу у вашому акаунті, ви маєте попрацювати над вашим маркетингом, попрацювати над воронкою продажів, над аналітикою.

І тільки потім уже можна буде говорити про те, щоб оптимізувати якось акаунт. Тому що, якщо навіть зробити якісне налаштування Google Adwords, продажі у вас будуть дуже слабкі і можуть не давати прибутку.

Тому я так багато приділяю часу маркетингу, продажам, підготовці. Це попередній етап перед самою рекламою.

Зі свого боку ви повинні вивчати вашу воронку.

Воронки бувають різні. Кожна компанія повинна вибудувати воронку під себе і досліджувати її, вивчати. Скільки людей приходить на вхід, скільки людей переходить по етапах, яка конверсія в підсумку, на останньому етапі. Яка конверсія вашого сайту, вашого бізнесу в підсумку в продаж.

Ви прораховуєте цю конверсію, прораховуєте допустиму вартість кожної транзакції і відштовхуючись від цієї допустимої вартості. Ви можете вирахувати, а яка у вас допустима вартість кліка.

Обов'язково рекомендую працювати з воронкою продажів.

4. Модель споживчої поведінки клієнта для вас - таємниця

customer_model

Наступна велика маркетингова помилка - незнання моделі споживчої поведінки клієнта.

Мало хто знайомий із цим. Але це фундаментальна річ для будь-якого маркетолога.

Споживча модель поведінки клієнта, що пояснює ця схема?

Якщо ви думаєте, що для того, щоб клієнт у вас купив, йому достатньо просто з'явитися в Google Adwords, що він повинен прийти на сайт, вивчивши його, повинен відразу закупити. Ні, не зовсім так.

  • У конкурентних нішах, коли покупка дорога, клієнта необхідно повідомити, що ви є. Перша стадія на цій моделі це обізнаність.
  • Потім його необхідно познайомити з вашим продуктом, вашою послугою, це наступна стадія знайомства.
  • Після того, як він глибоко ознайомився з вашою послугою, з вашою компанією, він починає розглядати, купувати у вас чи не у вас. І коли він уже визначився з вами, як із переможцем у його голові, він упевнений, що купити у вас це найкраще рішення, відбувається купівля.
  • Але, після покупки необхідно працювати над лояльністю клієнта. Ось така звичайна модель споживчої поведінки.  

Цієї моделі є AIDA , якщо хочете, можете почитати. Вона більш популярна.

Але мені більше подобається ця, легше інтегрується під інтернет-маркетинг.

Ось приклад споживчої поведінки розкладеної вже на цілі на кожному з етапів:

customer_model_2

Спочатку потрібно залучити тих, хто шукає продукт. Або залучити тих, кому потрібен продукт, але хто не шукає.

Наприклад, ми чітко, під кожну мікро-ціль можемо зрозуміти, що нам треба запускати під Google Adwords, який інструмент.

Перше завдання - залучити тих, хто шукає продукт, реклама на пошуку. Залучити тих, хто не шукає продукт, - реклама в контекстній мережі.

Викликати бажання купити цей продукт. Необхідно, щоб банер був соковитий, щоб реклама була соковитою, щоб посадкова сторінка викликала бажання купити, щоб переконувала купити саме у вас.

Спонукати до покупки. Тобто якщо він пішов із сайту, його необхідно повернути за допомогою ремаркетингу

Спростити процес покупки. Попрацювати над етапом оформлення замовлення на сайті. Або дати можливість купити в один клік, або дати можливість залишити запит на передзвін.

Підписати на розсилку. Це етап купівлі. Коли клієнт у вас купує, ви не відпускаєте його просто так. Після покупки ви можете йому запропонувати підписатися на розсилку. Він уже макроконверсії досяг. Ви вже не побоюєтеся того, що втратите. Вам потрібно навпаки його утримати.

До моменту покупки пропонувати йому підписатися на розсилку буде поспішно. Коли він уже виконав покупку, можна пропонувати підписатися на соцмережі, на розсилку.

Або запропонувати зробити допродаж. Для допродажу відмінно працює ремаркетинг Google Adwords, як пошуковий, так і класичний.

Закріпити в пам'яті бренд. Для того, щоб він пам'ятав, у кого він купував. Це теж робиться за допомогою ремаркетингу. За допомогою контекстно-медійної мережі.

Дати більше цінності, перевершити очікування. Теж чудово працює ремаркетинг. Можете придумати, що ви можете йому дати додатково для того, щоб ви його роздобули як лояльного клієнта.

Ви йому щось продали, хороший продукт, і він залишився задоволений вашим продуктом. І через якийсь час ви можете йому запропонувати щось додатково, переслідуючи його за допомогою того ж ремаркетингу в Google Adwords.

Це приклад того, як розкладаються мікро-цілі за моделлю споживчої поведінки. Виходячи з воронки продажів, ви можете вибудовувати стратегію застосування певних інструментів Google Adwords.

Наступна популярна помилка, яка стосується теж маркетингу -

5. Слабкий бренд

weak_brand

Критерій слабкого бренду - низька популярність, брендове скидання. Тобто вас дуже рідко шукають в інтернеті.

Низька впізнаваність. Тобто навіть ті, хто бачить ваш бренд, не відразу вашу компанію впізнають.

Відсутність знань про бренд серед цільової аудиторії

Низька частка direct трафіку на сайті в Analytics.

Сильний бренд може дати дуже багато переваг. Наприклад, "Розетка" сильно втирає носа своїм конкурентам саме через силу бренду. Через те, що дуже багато людей купує у них на сайті, переходячи на них безпосередньо або за брендовим запитом з пошуку.

Якщо ваша аудиторія погано з вами знайома, то конверсія з новою аудиторією у вас буде дуже погана.

conversion_brand_influence

Як бренд впливає на конверсію?

Ваш бренд впізнаваний, якщо ви провели якусь хорошу медійну кампанію.

Причому не потрібно великих бюджетів. Якщо раніше медійка вимагала 100, 200, 300 тисяч гривень, то зараз їх можна запускати на 1000, 2000 гривень. І вона дуже успішно буде збільшувати впізнаваність вашого бренду серед вашої цільової аудиторії. І конверсія між кожним етапом буде кращою.

Якщо ви попередньо показали банер вашому потенційному клієнту, а він, наприклад, хоче купити ноутбук, покупець починає читати огляд ноутбука, ви показуєте рекламу в контекстно-медійній мережі про те, що ви продаєте хороші ноутбуки за хорошою ціною. Він раз подивився, два, три, трохи вас запам'ятав. Коли він дозріє до покупки, побачить ваше оголошення і побачить оголошення незнайомої компанії, у вас буде перевага. Вона підсвідомо потягнеться до вашого сайту, тому що вона підсвідомо комунікувала з вашою компанією.

Так працює впізнаваність бренду.

brand_example

Дуже актуальний приклад на прикладі американського президента Дональда Трампа. Як він став президентом.

Мені, як маркетологу, зрозуміло, як він прийшов до успіху.

Ви можете бачити картинки. У Трампа величезна імперія нерухомості. Його гіпертрофоване самолюбство призвело до того, що він напередодні на кожен свій об'єкт вішав своє ім'я, свій напис, позначав своєю назвою, своїм прізвищем.

Уявіть, як багато було торкань у пересічного американця за останні кілька років. Неймовірно багато.

Впізнаваність бренду "Трамп" в Америці колосальна. Нам здається, такий дивний, недалекий дядько, як він міг виграти вибори, американці такі дурні.

Насправді Трамп ще 2002 року кілька мільярдів доларів витратив на першу спробу участі в президентських перегонах. Він дуже сильно розвинув свій бренд. І це призвело до того, що більша частина населення не особливо критично ставиться до вибору президента.

Усе зводиться до того, хто впізнаваний, хто на слуху. І це можна бачити з виборів у кожній країні.

Цей приклад впливу бренду працює і в малому бізнесі.

сильный бренд приводит брендовый трафик

Якщо ви інвестуватимете в розвиток бренду, якщо ви показуватимете ваше медійне повідомлення в контекстно-медійній мережі, в ремаркетингу, в Gmail, відеорекламі, а потім наздоганятимете вашу цільову аудиторію ремаркетингом або на пошуку їх вловлюватимете, то конверсія у вас буде вищою, ніж у ваших конкурентів.

Без медійної реклами зараз у Google Adwords дуже важко. Тільки пошуком, тільки конверсійними запитами дуже важко буде утримати лідерську нішу.

6. Недостатня кількість торкань

low_touches

Наступна популярна помилка - недостатня кількість торкань, або точок взаємодії, або комунікацій.

Щоразу, коли потенційний клієнт якось комунікує з вашою компанією, це називається комунікацією або точкою взаємодії, торкання вашої компанії.

 

Приклади таких торкань

  • За дослідженням Google у сегменті косметики в середньому користувачі комп'ютерів і планшетів виконують у середньому 6,4 торкання, 6,4 активних точок взаємодії загалом і загалом, онлайн і офлайн, і 4,4 тільки через інтернет.  

Це дослідження було по Україні. За різними дослідженнями в Україні треба домогтися 7 торкань для того, щоб здійснити продаж. В Америці, за останніми дослідженнями, необхідно зробити близько 35 дотиків для того, щоб здійснити продаж клієнту. Оскільки там ринок перевантажений інформацією. Неякісні торкання через величезну кількість реклами.

Споживач перебуває в такому рекламному шумі, і через це кількість торкань потрібно збільшувати. Це сильно збільшує витрати на маркетинг, на рекламу загалом.

У нас поки ще цих торкань трохи треба виконати.

Цифри говорять про те, що ваша стратегія не може складатися з одного інструменту. Якщо ви хочете досягти успіху, то ви маєте закласти кілька інструментів у вашу рекламну стратегію.

Це має бути не тільки Google Adwords. Хоча в ньому можна в самому реалізувати багато торкань. Це реклама на пошуку, реклама в контекстно-медійній мережі, реклама на сайтах, текстовий банер, лайтбокс, відео-оголошення. Тобто можна набрати 3-4 торкання за допомогою Google Adwords.

  • Але не забувайте про те, що ще є соціальні мережі, e-mail. Не всі користуються gmail. Пам'ятайте про e-mail маркетинг.  

Пам'ятайте про офлайн. Ви можете торкатися ваших потенційних клієнтів і в офлайні. Щоб запам'ятатися, щоб наблизити ваших клієнтів до покупки.

start_campaign

Типи кампаній в Adwords

campaign_types

Навряд чи ви зустрічали таку сегментацію за типами рекламних кампаній. Але це наріжний камінь, щоб ми могли далі говорити про основні помилки в акаунті.

Більшість знає, що є пошук Google, є контекстно-медійна мережа, є реклама в gmail, є відеореклама. Переважно це реклама в YouTube, є ще інші канали, де можна рекламуватися в Google Adwords, але здебільшого трафік іде з YouTube і реклама в Google покупках. Для нас вона ще недоступна, але доступна для інших країн СНД.

Але, такої сегментації не достатньо для того, щоб вибудувати стратегію. Чому так?

Давайте розглянемо тільки пошук.

За пошуком ми виділили 5 підтипів рекламних кампаній. Це реклама за:

  • запитам товарів і послуг
  • за своїм брендом
  • за конкурентами
  • пошуковий ремаркетинг
  • динамічні пошукові оголошення  

Це все реклама на пошуку.

Чому важливо розділяти ці рекламні кампанії?

Коли ми таким чином сегментуємо види рекламних кампаній, ми розуміємо, що ми будемо задіювати в конкретному проєкті, що ми не будемо.

Наприклад, найпопулярніше, те що запускається на пошуки, це реклама за запитами товарів і послуг. Тобто якщо брати побутову техніку, то це запит "Купити ноутбук", "купити пральну машинку", "купити холодильник", різні загальні запити. Це закидання загальні, без бренду, на холодну аудиторію.

Реклама на пошуку за своїм брендом

Якщо ви, наприклад, є компанією "Розетка", то всі запити, пов'язані з "Розеткою", будуть за вашим брендом. Тобто не багато хто запускає рекламу за брендом. Думають, що це зайві витрати.

По-перше, реклама за брендом шалено дешева. Для малого бізнесу вона в середньому може коштувати від 200 до 800 гривень на місяць. Це дуже невеликі гроші. Але реклама по самому бренду, це обов'язковий тип компанії, який необхідно запускати.

Чому? Тому що це є захисною стратегією лояльних до вас клієнтів. Ви захищаєте своїх клієнтів тим, що ви обмежуєте можливість вашому конкуренту легко вийти в контекстній рекламі зверху ваших результатів SEO за брендовим запитом.

Якщо ви не будете запускати рекламу за своїм брендом, то ваші конкуренти рано чи пізно промацають можливість перехоплення ваших клієнтів і запустять рекламу. Ви тільки постфактум, можливо, схаменетеся, запустите.

Запускати рекламу за брендом це не атакуюча стратегія, це захисна стратегія для захисту своєї частки ринку.

Реклама за конкурентами

Це щодо конкурентів в інтернеті. Якщо ви конкуруєте з кількома інтернет-магазинами або іншими сайтами, ви можете вихоплювати їхню частку трафіку. Особливо якщо вони не запустили рекламу за своїм брендом. Для вас це буде дуже дешево і вигідно.

Пошуковий ремаркетинг

Це реклама на пошуку на користувачів, які були у вас на сайті, але продовжують щось шукати в Google. Шукати ваші цільові товари та послуги.

Ви за ними можете окремо підвищувати ставки, показуватися цим клієнтам на більш високих позиціях, оскільки якщо людина вже була знайома з вами, то, найімовірніше, вона вже купувала у вас, у неї є якась довіра до вас і вашого бренду, компанії. І ймовірність того, що ви її "спокусите" на покупку, дуже висока. Пошуковий ремаркетинг дає дуже класний результат.

Динамічні пошукові оголошення - це тип рекламної кампанії, який дає змогу динамічно створювати оголошення під великий пул ключових слів, які ви не змогли охопити самостійно у своєму акаунті. Ви довіряєте роботу Google визначати, виходячи зі змісту вашого сайту, за якими запитами показувати оголошення, яке динамічно створюється, а за якими не показувати.

 

Google аналізує зміст вашого сайту, і в разі збігу якогось запиту, не врахованого у вас в акаунті, він може показати вашу рекламу.

Хоча ідея і цікава, але якщо ви рекламодавець-початківець Google Adwords, з динамічними пошуковими оголошеннями не бавтеся найближчі 5-6 місяців з моменту старту, поки ви не налаштуєте рекламну кампанію.

Фактично якщо ви не вичавлюєте максимум користі з усіх попередніх типів рекламних кампаній на пошуку, то в ДПО вам лізти дуже рано. ДПО може дати нові ключові слова, нові запити, які ви не відстежили, які не налаштували. Але також ДПО може красти ці хороші запити з налаштованих, з кампаній, які ще перебувають у процесі налаштування.

Поки ви не провели хорошу оптимізацію, а для неї треба 2-3 місяці роботи по акаунту, то з динамічними пошуковими оголошеннями гратися зарано.

Якщо подивитися на всі ці типи рекламних кампаній, портрет клієнта, який потраплятиме під окремі типи, він різний. Відповідно неважко здогадатися, що оголошення, яке ми будемо складати, яке необхідно показати потенційному клієнту, повинно відрізнятися в кожному типі рекламних кампаній.

Але якщо ви не поділяєте рекламні кампанії на пошуки на підтипи, то ви робитимете дуже популярну помилку: у вас оголошення особливо відрізнятися не будуть, або відмінності будуть мінімальні.

Ми це бачимо, навіть коли робимо аудити акаунтів, які ведуть агентства середньої руки. Вони роблять цю помилку: запускають одні й ті самі оголошення як на запити по товарах і послугах, так і на запити по самому бренду, конкурентам, на пошуковому ремаркетингу. А треба опрацьовувати кожну рекламну кампанію окремо.

Типи рекламних кампаній у КММ

У котентно-медійній мережі є класичний ремаркетинг, це текстовий ремаркетинг, це банерний ремаркетинг, можна таргетуватися за ключовими словами на нову аудиторію, можна таргетуватися за ключовими словами на нову аудиторію за місцями розміщення, за інтересами, на аудиторію зацікавлених покупців, на схожі аудиторії, і можна запускати динамічний ремаркетинг.

Це ті підтипи рекламних кампаній будь-якої контекстно-медійної мережі, які ми виділяємо таким чином.

Особливу увагу я б звернув тут на роботу з класичним ремаркетингом, на роботу з динамічним ремаркетингом.

Ці інструменти дуже добре один одного доповнюють. Якщо ви зайшли в інтернет-магазин, то в динамічному ремаркетингу вас переслідує банер з 8-9 товарів, які змінюють один одного. Це називається динамічний ремаркетинг.

Класичний ремаркетинг без можливості динамічної підстановки товару. Там зазвичай робиться анімація, звичайний банер, який однаковий для всієї аудиторії.

Що важливо пам'ятати? Якщо ви налаштували динамічний ремаркетинг, все одно запускайте класичний ремаркетинг, в якому ви будете доносити до вашого споживача ваші маркетингові вигоди.

Динамічний банер, який використовується в динамічному ремаркетингу, показує тільки товари і не дає змоги донести ваші вигоди, ваші конкурентні переваги, і два типи ремаркетингу запускати краще в парі.

Але це якщо у вас інтернет-магазин. Для корпоративних сайтів динамічний маркетинг не підходить.

З типів кампаній на нову аудиторію варто звернути увагу на аудиторію зацікавлених покупців ROI.

Чим відрізняється таргетинг за інтересами від таргетингу на аудиторію зацікавлених покупців ROI? Якщо ви чимось колись зацікавилися, то Google віднесе вас до категорії зацікавлених, до категорії таргетинг за інтересами.