Кому як не Антону Воронюку, який 5 років керував курсом «Head of Digital», не розповісти про те, хто ж такий директор з диджитал-маркетингу та як ним стати. А також надати поради тим, хто втратив мотивацію в ці важкі часи для нашої країни.

Антон Воронюк

Антон Воронюк, Директор з розвитку бізнесу WebPromoExperts та Webpromo

  • 15+ досвіду в інтернет-маркетингу
  • 1000+ навчених студентів
  • 600+ виступів у якості спікера
  • 100+ корпоративних тренінгів для відомих українських та міжнародних компаній

Серед компаній, які пройшли тренінг Антона: «Нова пошта», «ПриватБанк», «Ашан», «Фармак» та інші.

Хто ж такий Head of Digital?

Head of Digital

Одразу згадую про багаторукого і багатоногого Шиву. Війна зробила так, що багато керівників рекламних відділів перетворилися на інтернет-маркетологів. Скорочення торкнулося багатьох команд, де в першу чергу звільняють спеціалістів, залишаючи людину, яка може відповідати за результат, контролювати, рухати та штовхати вперед.

У нас було інтерв’ю з Євгеном Косаренко з «Країни Мрій», який показав: якщо компанія вирішує, що криза закінчилася, війна буде продовжуватися і потрібно щось робити. Компанії будуть надавати перевагу людям, які знатимуть, що робити, а не тим, яким потрібно розповідати, що робити, куди піти, яку кнопку натиснути тощо.

Отже, Head of Digital – це топменеджер, який керує напрямком диджитал-маркетингу. Враховуючи, що 50-100 % бюджету йде на маркетингові активності, можна сказати, що це маркетинг-директор, який безпосередньо керує маркетинговою функцією.

Як повинен розвиватися майбутній маркетинг-директор

Якщо говорити про напрям руху, то існує два шляхи розвитку директора з диджитал-маркетингу: вглиб або вшир.

Хто переможе: математичи чи креативники?

Шлях вглиб. Людина, яка прийшла в диджитал, не хоче керувати командою, не хоче спілкуватися з людьми, вона хоче бути інженером – сильним технічним спеціалістом. І перший шлях, як можна стати високооплачуваним фахівцем у диджитал-маркетингу, це закопуватися вглиб.

Спочатку ти SMM-спеціаліст, потім тіктокер, а далі – ТікТок-експерт у фармацевтичній компанії. Ти знаходиш і розумієш свою нішу, розумієш клієнта та його біль і заходиш дуже-дуже глибоко. Це перший шлях. Є багато прикладів успішних історій наших випускників. Можна почати з рейту у $200 і збільшити свою ставку в 10 разів вже як експертний нішевий спеціаліст. Особливо, якщо ти знаєш іноземні мови.

Шлях вшир. Також можна йти другим шляхом. Це вже шлях справжнього керівника, який багато спеціалістів не можуть пройти, бо потрібно постійно міняти майндсет.

Одразу хочу порекомендувати книжку про корпоративну культуру «Лідер і плем’я», яку написали Гейлі Фішер-Райт, Дейв Логан і Джон Кінг. Це як раз про зміну майндсету, коли ти підіймаєшся сходинками. З початку ти стажист, потім Junior SEO або SMM, потім Middle, а далі вже Senior або Team Lead. Саме перехід від Middle до Team Lead складний. Бо людина трансформується.

У чому полягає ця зміна? Спочатку людина пишається своїми результатами, знаннями, навичками: «Який я красунчик!» Але коли ти стаєш Team Lead, тобі потрібно змінити себе – перейти до етапу, коли ти пишаєшся вже своєю командою, її результатами, тим, що вдало зробили роботу.

Окрім книги «Лідер і плем’я», про лідерство п’ятого рівня цікаво написав Джим Коллінз у книзі «Від хорошого до величного».

Чудово, коли у вас є наставник, який допоможе цей перехід зробити. У моєму випадку це був мій бізнес-партнер Олександр Поліщук. Це коли тебе ведуть за руку, додаючи відповідальності, вказуючи на промахи. Але часто буває так: «Тепер ти керівник, отже гребись». І людина починає тонути, застрягати у рутині, вона намагається викрутитися і там, де горить, пробує робити самостійно, а не делегувати завдання.

Тому багато хто не може зробити якісно-кількісний перехід від вузькопрофільного спеціаліста до керівника. Але за правильної підтримки, правильної організаційної структури компанії все можливо. Ти розумієш, як воно має працювати, вмієш вибудовувати команди, схеми тощо. І це такий критичний рубіж, який потрібно подолати.

Якщо розглядати ці шляхи, то у кожному сценарії достатньо грошей, поваги, професійного зростання, можливостей, ринків, челенджів.

Тепер поговоримо про те, хто переможе: ті, хто полюбляє працювати з цифрами, чи ті, хто має бути креативним. Можуть бути різні історії. Багато залежить від спеціальності в диджитал-маркетингу, яку ви обрали для себе. У житті математика і креатив йдуть поруч. Звичайно, люди, які дружать з цифрами, і люди, які відчувають красу, аудиторію, настрої, тренди – це різні люди. Дуже рідко ці якості притаманні одній особистості. Це може бути маркетинг-директор, який відчуває. Або безпосередньо аналітик, людина з цифровими навичками, з табличками, з деталізацією тощо, яка відцифровує за цим креативником все, що відбувається.

І тут ми вже говоримо про команду. Якщо є сухий аналітик, потрібна людина, яка відчуває. А коли є креативник, то потрібен математик, який все відцифрує. Тому в будь-якому випадку, яку б стратегію ви не вибрали для власного зростання – нішевий спеціаліст чи керівник – вам потрібно розуміти, що ці дві навички маркетингу – відцифрувати та відчути цільову аудиторію, відчути її біль, зробити з болю продукт, зробити з болю рішення – це одна з найкритичніших речей, яка є в диджитал-маркетингу і дає безпосередньо результат.

Про автоматизацію процесів

Про автоматизацію процесів

Дійсно, автоматизація вбиває. Ми давно працюємо з нейромережами, системами автоматизації. Наприклад, для написання SEO-текстів ми давно використовуємо такий сервіс, як Surfer SEO. І те, що зараз робить ChatGPT, Surfer SEO робив багато років тому. Просто це було дорого.

Але ситуація змінилася. Наприклад, нам потрібен текст на тему «Як почати заробляти на Upwork». Заходимо у ChatGPT і робимо запит: «Please write me article about how to start Upwork promotion». І миттєво отримуємо готову статтю зі списками, підзаголовками та рекомендаціями. І стає зрозуміло, що праця копірайтера вже під сокирою.

Про автоматизацію у Google Рекламі починали говорити ще 5 років тому. Щороку Google проводить конференцію Google Partner Summit для преміумпартнерів, де прогнозується знищення агенцій. Тобто нам рекомендують трансформуватися з людей, які налаштовують рекламу, у тих, хто стає стратегом, або тих, хто стає оператором, що надає системі ввідні дані, аби все правильно працювало.

Зараз ми бачимо, як працює Performance Max, як працюють автоматизації від Google та Facebook, і розуміємо, що це все дуже круто. Але задача інтернет-маркетолога, як Head of Digital, відцифрувати ці знання і надати алгоритму таким чином, щоб він ще краще навчився, ще краще відпрацював і дав ще кращі результати.

Автоматизація не знищить інтернет-маркетинг. І не вб’є інтернет-маркетологів. Але з людей, які роблять руками, нам потрібно трансформуватися в людей, які дають правильні дані, формують правильне технічне завдання, аби автоматизація працювала коректно.

CMO vs CDMO

CMO vs CDMO

CMO vs CDMO – це одне з критичних питань. Насправді для малого бізнесу цей кордон вже стерся, і директор з диджитал-маркетингу – по суті, маркетинг-директор.

У середньому бізнесі існує сильна наступність. Часто маркетинг-директори «живуть у компанії» 2-3 роки, а Head of Digital – це перша людина, яка претендує на його місце.

У великому бізнесі не завжди так працює. Дуже часто, якщо маркетинг-директор залишає посаду, шукають людину зі сторони. Згадую шлях Євгена Трішина. Він був маркетинг-директором Coral Travel, Head of Digital і директором з диджиталізації в компанії «Ашан Україна», а наразі він Генеральний директор компанії Glovo. Яскравий приклад, як Head of Digital стає маркетинг-директором, а потім і директором. І у бізнесі дуже часто маркетинг-директори стають саме генеральними.

Є ще інша ланка еволюції. Наші випускники також це постійно демонструють, підтверджують. Ви можете стати власником свого бізнесу. Відкриваються маркетингові агенції, запускаються інтернет-магазини. Таких прикладів дуже багато. Ви можете знайти ці відгуки, ці історії успіху у нашому блозі, на YouTube-каналі, на конференціях.

Як працює маркетинг під час війни

Війна триває і, на жаль, навіть за оптимістичними прогнозами якийсь час ще триватиме. Нам треба продовжувати боротися й працювати.

Розкажу про Дмитра Стрижова, власника компанії «Шериф», лідера охоронного ринку України. Дмитро рекомендував книжку Шимона Переса «Немає місця маленьким мріям». Це розповідь про становлення Ізраїлю. Дуже схоже на те, що відбувається в Україні. Аналітики змушують нас розглядати як позитивні, так і негативні сценарії, за якими війна може закінчитися швидко, а може тривати довго.

Звичайно, для того, щоб мріяти, для того, щоб рухатися, треба розглядати не тільки позитивні сценарії, а й негативні. Ця книга є яскравим прикладом того, як Ізраїль існував і розвивався усі ці сімдесят років, не дивлячись на постійні війни, попри те, що країна оточена ворогами з усіх сторін. Це безцінний досвід людей, які мріяли, створювали, трансформувалися у надважких умовах. І це те, що дуже потрібно зараз українським маркетологам, керівникам. Ця книга сильно вплинула на моє бачення майбутнього і трансформації. І якщо ви керівник маркетингу, маркетинг-директор або хочете ним стати, то для того, аби почати думати не те щоб оптимістично, але більш широко, я однозначно рекомендую цю книжку прочитати.

Мотивації та поради. Як стати експертом з інтернет-маркетингу

Поговоримо про те, як правильно вибрати напрямок, щоб не втратити інтерес і гроші. Які переваги інтернет-маркетолога? Це бути готовим постійно навчатися, бути гнучким, до зміни ролей, географії.

Якщо наразі ви не розумієте, з чого почати, куди піти, то я рекомендую постукатися до Академії WebPromoExperts і залишити заявку. З вами зв’яжуться колеги, проконсультують, дадуть відповіді на всі ваші запитання, скажуть, що працює, а що не працює, і спробують максимально допомогти.

Чому варто обрати саме WebPromoExperts? За 10 років випускниками стали більш як 10 тисяч студентів з 90 країн світу. 122 українські та міжнародні компанії навчались на корпоративних тренінгах. Ми провели понад 100 онлайн-конференцій і майже 800 вебінарів. За цей час понад 300 лекторів-експертів поділилися своїми знаннями.

Ми підтвердили наші знання міжнародними сертифікаціями IAB

Ми підтвердили наші знання міжнародними сертифікаціями IAB. Це міжнародна організація, яка підтверджує, що курси, створені WebPromoExperts, дійсно якісні та відповідають міжнародним стандартам

Нашу якість підтверджують відгуки

Нашу якість підтверджують відгуки

За 10 років ми встигли попрацювати з найбільшими українськими та міжнародними компаніями, міжнародними брендами

За 10 років ми встигли попрацювати з найбільшими українськими та міжнародними компаніями, міжнародними брендами

Як зазвичай проходить навчання на курсі «Head of Digital» та на інших курсах

Ми зробили зручний особистий кабінет, в якому студенти швидко отримують зворотний зв'язок від куратора групи або адміністратора. Ви можете передивлятись лекції, робити домашні завдання та бачити не тільки свій прогрес, а й прогрес групи. І це дуже важливо.

За групою студентів закріплений адміністратор. Це наш ангел-охоронець. І дуже багато крутих колег у нас виросли саме з адміністраторів. Це люди, які спочатку приходили в компанію, розуміли нашу основну цінність, клієнтоорієнтованість. І цей ангел-охоронець допомагає студентам, намагається максимально швидко вирішити всі проблеми.

З нашими кураторами та лекторами можна познайомитися під час конференцій та вебінарів. Або передивляйтесь відео на нашому YouTube-каналі чи звертайтесь до нас, і ми покажемо пробні лекції. Так ви зможете оцінити експертність цих людей і почати навчатися разом з ними.

Ми проводимо навчання в онлайн-форматі. Через те що, інтернет-маркетинг змінюється, оновлюються і наші курси

Що входить до курсів Академії?

  • Живі онлайн-вебінари
  • Практичні домашні завдання
  • Зворотний зв’язок куратора
  • Доступ до корисних додаткових матеріалів
  • Доступ до закритої групи студентів
  • Іспит
  • Сертифікат WebPromoExperts

Робимо акцент на практику

Курс закінчується захистом проєкту, з яким студенти прийшли на навчання. Але якщо проєкту не має, то адміністратори підготують для вас тестовий варіант. Усі знання можна відразу застосовувати на практиці під час проходження курсу.

Наші випускники пишаються сертифікатами, які отримали за гарне навчання

Ось що кажуть наші випускники про курс «Head of Digital»:

Це зворотний зв’язок від людей, які вже пройшли цей курс і чогось досягли. Серед випускників багато топменеджерів і тих, хто створив власний бізнес. Якщо також хочете досягти успіху в інтернет-маркетингу – обирайте наші курси, і ми будемо раді з вами співпрацювати.